Mészáros Etelka
Megjelent: 7 éve

HR-stratégia a Thyssenkruppnál

images

A ThyssenKrupp Presta Hungary Kft. autók kormányrendszerének a fejlesztésével foglalkozik. Fejlesztőcsapata az elsők között van az egyik legújabb autóipari alkalmazás, az elektromechanikus kormányrendszerek fejlesztésében. A cégcsoport elektronikai és szoftverfejlesztési kompetencia központja Budapesten van, amelyre nagyon büszke a Budapesten dolgozó majdnem 300 munkavállaló.

Tagai Dóra HR-vezető elmondása szerint a tavalyi évben jelentős létszámbővítést hajtottak végre, így az idei év egyik fő feladata az új dolgozók beintegrálása a szervezetbe, a szervezet fejlesztése a megnövekedett létszámhoz. Ennek elérésére vezetői workshopokat szerveznek, felmérik a munkavállalók készségeit, képességeit, célzott tréningeket szerveznek a szokásos képzéseken kívül. Egyéni fejlesztési utakat határoznak meg, erősen hisznek a belső vezetői utánpótlásban.

A munkavállalók átlagéletkora 29 év, az utóbbi időben azonban számos idősebb szakember is csatlakozott a céghez. A dolgozók kiválasztásában fontos szerep jut a főiskolai/egyetemi kapcsolatoknak, fórumokat, nyílt napokat szerveznek, személyzeti tanácsadó cégekkel állnak kapcsolatban, de használják a a közösségi média eszközeit is, úgymint a LinkedInt és Facebookot. Sikeres és kedvelt módszer még a belső ajánlás is, amikor a kollégák ismerőseiket, barátaikat ajánlhatják be a céghez. Amennyiben az így 'hozott' jelölt megfelel valamelyik nyitott pozícióra, jutalomban részesülnek.

Nem ritka, hogy a pályakezdők egyetemi éveik alatt már diákként is dolgoznak a cégnél, és utána munkavállalóként folytatják.

A felvételi eljárás során szakmai teszteket alkalmaznak, és többkörös interjút tartanak. Elvárás minden pozíciónál az angol nyelvtudás. A német nyelv ismerete plusz előny, azonban a cégcsoporton belüli kommunikáció angolul történik. Az anyacég a kiválasztás módszereibe nem szól bele, a vezetőségnek minden esetben jóváhagyó szerepe van.

A képzett szakemberek iránti túlkereslet miatt fontos hangsúlyt fektetnek dolgozóik megtartására. Tagai Dóra véleménye szerint munkavállalóik számára fontos az elismertség és bizalom, a továbblépés lehetősége, valamint a folyamatos továbbképzés, szakmai tréning. Kiemelt szerepe van a folyamatos kommunikációnak a vállalat összes szintjén. Számos lehetőséget biztosítanak erre: egyéni, csoport - és osztályszintű megbeszélések, vagy akár céges információs találkozók, ahol a dolgozók összességét érintő változásokról, jövőröl, terveikről, projektek alakulásáról, termékeik piaci helyzetéről, jövőbeli lehetőségekről, illetve elért sikereikről esik szó.

Az adóváltozások ellenére a cafeteria rendszerük megmaradt, a juttatásokat nem csökkentették, sőt folyamatosan fejlesztik a igénybe vehető elemek körét, hogy a munkavállalók minél széselesebb igényeit tudják kielégíteni. Így került idén az elemek közé egy egészségkártya, melyet hozzátartozóik részére is igényelhetnek a munkavállalók.

Közös kirándulásokkal, céges rendezvényekkel (October fest, Sport Nap) a sport tevékenység támogatásával (kosárlabda, foci..) próbál a cég hozzájárulni ahhoz, hogy a munkatársak jól érezzék magukat. Talán ennek is köszönhető, hogy a fluktuáció nem jelentős.

Az eddig outsourcingban végzett bérszámfejtés is bekerült a HR-osztály tevékenységei közé, valamint a Győrben tavaly megalapított összeszeszerelő üzem teljes HR-tevékenységét is itt Budapesten látják el.
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
10 HR-es véleményvezér - itt vannak a globális influencerek

Kik vannak nagy hatással a személyzeti szakemberek gondolkodására? Kiket hívnak top konferenciák előadóinak és kiknek jelentek meg sikerkönyveik. Sok... Teljes cikk

Fókuszban a munkahelyek megtartása, amiből most 160 Pest megyei kkv profitál

Várhatóan újabb 78 cég nyer el több mint 2 milliárd forintot a Pest megyei vállalkozások eszközberuházásait támogató pályázati felhívás... Teljes cikk

Vezérigazgató és HR vezető: egy harmonikus kapcsolat anatómiája

Hogyan alakul ki a vállalat első számú vezetője és a HR vezető közötti erős bizalmi kötődés, mi a feltétele a sikeres együttműködésüknek.... Teljes cikk