Mészáros Etelka
Megjelent: 9 éve

HR-stratégia a Thyssenkruppnál

A magyar gazdasági körülmények között jelenleg legjobban teljesítő iparág az autóipar és ennek beszállítói. A szakember utánpótlást nézve nincsenek könnyű helyzetben, mivel olyan cégek konkurálnak egymással, mint az Audi, Mercedesz, Bosch, Thyssenkrupp Presta, Knorr Bremse és profiljukból adódóan mindegyik cég a jó villamos és gépészmérnököket, informatikusokat keresi. Az említett cégek közül a Thyssenkrupp Presta HR-vezetőjét, Tagai Dórát kérdeztük, hogy milyen stratégiával tudnak helytállni a kiélezett versenyhelyzetben.

images

A ThyssenKrupp Presta Hungary Kft. autók kormányrendszerének a fejlesztésével foglalkozik. Fejlesztőcsapata az elsők között van az egyik legújabb autóipari alkalmazás, az elektromechanikus kormányrendszerek fejlesztésében. A cégcsoport elektronikai és szoftverfejlesztési kompetencia központja Budapesten van, amelyre nagyon büszke a Budapesten dolgozó majdnem 300 munkavállaló.

Tagai Dóra HR-vezető elmondása szerint a tavalyi évben jelentős létszámbővítést hajtottak végre, így az idei év egyik fő feladata az új dolgozók beintegrálása a szervezetbe, a szervezet fejlesztése a megnövekedett létszámhoz. Ennek elérésére vezetői workshopokat szerveznek, felmérik a munkavállalók készségeit, képességeit, célzott tréningeket szerveznek a szokásos képzéseken kívül. Egyéni fejlesztési utakat határoznak meg, erősen hisznek a belső vezetői utánpótlásban.

A munkavállalók átlagéletkora 29 év, az utóbbi időben azonban számos idősebb szakember is csatlakozott a céghez. A dolgozók kiválasztásában fontos szerep jut a főiskolai/egyetemi kapcsolatoknak, fórumokat, nyílt napokat szerveznek, személyzeti tanácsadó cégekkel állnak kapcsolatban, de használják a a közösségi média eszközeit is, úgymint a LinkedInt és Facebookot. Sikeres és kedvelt módszer még a belső ajánlás is, amikor a kollégák ismerőseiket, barátaikat ajánlhatják be a céghez. Amennyiben az így 'hozott' jelölt megfelel valamelyik nyitott pozícióra, jutalomban részesülnek.

Nem ritka, hogy a pályakezdők egyetemi éveik alatt már diákként is dolgoznak a cégnél, és utána munkavállalóként folytatják.

A felvételi eljárás során szakmai teszteket alkalmaznak, és többkörös interjút tartanak. Elvárás minden pozíciónál az angol nyelvtudás. A német nyelv ismerete plusz előny, azonban a cégcsoporton belüli kommunikáció angolul történik. Az anyacég a kiválasztás módszereibe nem szól bele, a vezetőségnek minden esetben jóváhagyó szerepe van.

A képzett szakemberek iránti túlkereslet miatt fontos hangsúlyt fektetnek dolgozóik megtartására. Tagai Dóra véleménye szerint munkavállalóik számára fontos az elismertség és bizalom, a továbblépés lehetősége, valamint a folyamatos továbbképzés, szakmai tréning. Kiemelt szerepe van a folyamatos kommunikációnak a vállalat összes szintjén. Számos lehetőséget biztosítanak erre: egyéni, csoport - és osztályszintű megbeszélések, vagy akár céges információs találkozók, ahol a dolgozók összességét érintő változásokról, jövőröl, terveikről, projektek alakulásáról, termékeik piaci helyzetéről, jövőbeli lehetőségekről, illetve elért sikereikről esik szó.

Az adóváltozások ellenére a cafeteria rendszerük megmaradt, a juttatásokat nem csökkentették, sőt folyamatosan fejlesztik a igénybe vehető elemek körét, hogy a munkavállalók minél széselesebb igényeit tudják kielégíteni. Így került idén az elemek közé egy egészségkártya, melyet hozzátartozóik részére is igényelhetnek a munkavállalók.

Közös kirándulásokkal, céges rendezvényekkel (October fest, Sport Nap) a sport tevékenység támogatásával (kosárlabda, foci..) próbál a cég hozzájárulni ahhoz, hogy a munkatársak jól érezzék magukat. Talán ennek is köszönhető, hogy a fluktuáció nem jelentős.

Az eddig outsourcingban végzett bérszámfejtés is bekerült a HR-osztály tevékenységei közé, valamint a Győrben tavaly megalapított összeszeszerelő üzem teljes HR-tevékenységét is itt Budapesten látják el.
  • 2022.05.30AmCham HR Dream Day – motiváció és megtartás Találkozzunk a Kopaszin, ahol a Gallup londoni partnere beszél a nemzetközi HR trendekről, a legelismertebb hazai szakértőkkel együtt gondolkodunk motivációról, megtartásról, produktivitásról és adatvezérelt HR megoldásokról. Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A röghöz kötés helyett a motiválásban hisz az SAP - betekintés a legjobb HR gyakorlatokba

Fontos, hogy ne tűzoltásra kelljen toborozni, hanem a szerves fejlődéssel lehessen foglalkozni, hangsúlyozza Dobos-Horváth Krisztina, az SAP Hungary HR... Teljes cikk

Csak a fiatalok 38 százaléka érzi, hogy megbecsülik a munkahelyén

A dolgozó fiatalok 53 százaléka érezte stabilnak a munkahelyét 2022 első három hónapjában, míg korábban - például 2019 első negyedében - ennél... Teljes cikk

Hogyan hat a jó vezető?

Minden vezető célja, hogy hatással legyen a kollégáira. Ám az egyáltalán nem mindegy, hogy milyen hatással. ICF HR Brandem 2022 konferencián a... Teljes cikk