kapubanner for mobile
Megjelent: 12 éve

Így nyerheti vissza belső motivációját

Fejlődni mindig lehet. Mi az, ami meghatározza a fejlődésünket? A személyes elkötelezettségünk a fejlődés irányába, azaz a motivációnk. Fejlődés iránti szűnni nem akaró vággyal érkeztünk a világra, majd ez a vágy néhányunknál megkopott. De bármikor visszatalálhatunk ehhez az állapothoz. Ebben segít a First Class motivációs coaching.

Mikor éreztük utoljára, hogy valamit el szeretnénk érni és ezért a szó szoros értelmében nem sajnáltunk időt és energiát? Belsőleg motivált állapotban érkeztünk a világra. Legelőször csecsemőként tapasztalhattuk meg ezt az érzést, amikor valamit el szerettünk volna érni vagy a természetes fejlődésünk egy megállójához érkeztünk, például meg akartunk tanulni járni. Naponta kitartóan gyakoroltunk és egyszer csak sikerült. Aztán tovább gyakoroltunk és elkezdtünk futni. Újabb és újabb célokat jelöltünk ki önmagunk számára, amelyet ugyanilyen naphosszat tartó gyakorlással elértünk. És ez így ment még nagyon sokáig. Célokat tűztünk ki, igyekeztünk fáradhatatlanul gyakorolni és önállóan, saját erőből elérni azt. Egyszer mindenki életében megszakadhat ez a folyamat: amikor vagy hiányzik az újabb cél vagy a hit, hogy azt elérjük vagy a megfelelő szabadságfok a cselekvésre.

Úgy születtünk, hogy képesek vagyunk önmagunk számára motiváló célokat kitűzni, amelyekben hiszünk és amelyekért szívesen és kitartóan dolgozunk. Ez a képességünk velünk született. Egyben az is igaz, hogy sok hasonló célt tűztünk ki magunk elé mindannyian: megtanulni kanállal enni, járni, futni, focizni. De az is igaz, hogy kit a labdázás, kit az autózás vonz inkább. Motivációnk személyes jellege már kiskorunkban megjelent, ezért fontos, hogy a motivációval személyre szabottan foglalkozzunk. A kulcsot magunkhoz csak mi ismerjük.

Ha megszakadt ez az önmotiváló, célkitűző és azt elérni akaró állapot, akkor érdemes újra magunkra figyelni. Mikor érezzük jól magunkat, mit szeretünk a jelenben, mit szerettünk a múltban. Erre egy célzott és hatékony eszköz a coaching, amikor 6-8-10 alkalom alatt tartós változást érünk el. A coaching egy olyan fejlesztő eszköz, ahol mi vagyunk a központban, csak magunkra figyelünk. A folyamatban rajtunk kívül részt vevő coach is arra figyel, kik vagyunk mi. Visszatükrözi mondatainkat, rezzenéseinket. Segít önmagunkra figyelni. Így találunk vissza a coaching folyamatban önmagunk motivációs faktoraihoz.


Önmegvalósítás - a belsőleg motivált állapot megkoronázása



A választások korában élünk, amikor csak rajtunk múlik, eljutunk-e a Maslow-i szükségletpiramis legmagasabb fokára, az önmegvalósításhoz.

Nemcsak csecsemőként tűzhetünk ki önmagunk számára inspiráló célokat, hanem felnőttként is megvan a lehetőségünk erre. Korunk jellemzője, hogy a rutinfeladatokat elvégzik a gépek. Választhatunk, milyen számunkra motiváló kreatív munkát válasszunk. A legnehezebb maga a választás. Gyermekként ösztönösen választottunk. Felnőtt fejjel tudatosan kell lehetőségek közül választanunk vagy lehetőséget teremtenünk önmagunk számára. Ehhez ismerni kell önmagunkat. Tudnunk kell, mi a fontos számunkra? Milyen környezetben tudjuk kibontakoztatni képességeinket? Milyen a személyiségünk? Milyen testi, lelki, szellemi, érzelmi, fizikai szükségletekkel rendelkezünk? Hogyan tudjuk ezeket egyensúlyban tartani?


First Class motivációs coaching segít a választásban



A coachnak a tudatosításban van a legnagyobb szerepe. Ő vezeti a folyamatot, ő segít a coachee gondolatait fókuszálni, mederbe terelni, neki vannak eszközei, amelyek segítik a coachee-t, hogy tudattalan mozgatórugóit tudatossá tegye. Megismerje önmagát, értékeit, vezérlőelveit.

Miután a coachee megismerte önmagát, tudatosította saját belső vezérlőelveit, el tudja dönteni, hogy a korábban kitűzött cél olyan cél-e, amely mozgósítani fogja őt. Látni fogja, hogyan lehet ezt a célt átkeretezni úgy, hogy számára motiváló legyen.

A választás, ahogy egy-egy felmerülő dilemmára reagálunk, a mi kezünkben van. A coach fontos feladata, hogy támogassa az ügyfelet, hogy a választása összhangban legyen a számára lényeges dolgokkal. Ezt követően jön a legnehezebb feladat, a meghozott döntésnek megfelelően megváltoztatni szokásainkat, viselkedésünket. A coach harmadik fontos feladata, hogy a változási folyamatban támogassa a coachee-t.

Életünk választások és változtatások sorozata. A coach segít abban, hogy a leginkább testhezálló döntéseket hozzuk és ezeknek megfelelően tudjunk változtatni életünkön, hogy viselkedésünk, cselekedeteink összhangban legyenek döntésünkkel. A coach támogatja az ügyfelet a helyes önismeretben, a diagnózis felállításában, majd a döntés meghozatalában és a változtatások véghezvitelében és megszilárdításában.

Ezért a First Class Coaching folyamatokban külön figyelmet szentelünk a motivációs szint intenzitására. Addig fogalmazzuk újra és újra a célt, amíg az ügyfél magáénak nem érzi azt. Ahhoz, hogy kiderítsük, mit érez az ügyfél magáénak, a First Class Coach Company saját eszközöket és módszereket dolgozott ki, amelyek minden típusú coaching folyamatba könnyen beilleszthetőek, hatékonyak, időtakarékosak. Így minden folyamatot a motivációs szint emelésével kezdünk. Az alkalmazott eszközöket mindig az adott folyamat igényeihez illesztjük. Alkalmazásukkal belsőleg motivált állapotban lát hozzá az ügyfél dilemmájának megoldásához. Így nemcsak azt oldja meg, hanem összességében kiegyensúlyozottabb és magabiztosabb lesz a folyamat végére.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az X generációsok tudják: ha nem tanulsz, véged - avagy miért jó megtartani a középkorú munkavállalót?

Nincsenek könnyű helyzetben manapság az X generációs (jellemzően 1960 és 1979 között született) munkavállalók. Könnyen kerülhetnek... Teljes cikk

Az év eleje a felmondások ideje?

Az év elején történő felmondások aránya bár változó lehet, azonban sok cégnél ebben az időszakban, az év végi bónuszok kifizetését követően... Teljes cikk

Menni vagy maradni? Váltási dilemmák év elején

Hiába gondolkodik a munkavállalók közel fele munkahelyváltáson, Szemán Zoltán karrier-tanácsadó szerint ez inkább a vágyat fejezi ki, nem a... Teljes cikk