Megjelent: 8 éve

Megváltozott munkaképességű munkavállalók beilleszkedése a szervezetbe

A megváltozott munkaképességű dolgozók sikeres és eredményes foglalkoztatása érdekében nagy segítséget jelenthet, ha egy szervezet figyelmet fordít a szervezeti életbe, szokásokba (egységesen szervezeti kultúrába) történő beillesztésre, munkahelyi szocializációra – írja Földi Miklós Dániel a HR Blog oldalán.

images

A megváltozott munkaképességű munkavállalók tervezett beillesztése mind a munkavállaló, mind a szervezet szempontjából nagy jelentőséggel bírhat, mert időt, energiát és költséget takaríthat meg mind a szervezet mind az egyén részére.

A hosszútávú sikeresség eléréséhez nagyon fontos, a szervezetben eltöltött első hónap:
 • mennyire sikerült beilleszkednie az új munkavállalónak
 • mennyire köteleződik el a szervezete és a munkakör mellett
 • milyennek ítéli meg a szervezet és saját maga teljesítményét.

  A munkahelyi beillesztési programokra és folyamatokra fordított idő többszörösen is megtérül, gyors és pontos munkavégzést, motivációt, lojalitást, és a szervezeti kultúrába való beilleszkedést is elősegíti.

  A munkahelyi beilleszkedés egy olyan szocializációs folyamat melynek során az új munkavállaló megtanul sikeresen alkalmazkodni az új körülményekhez és elvárásokhoz, képessé válik a szervezeti kultúrába történő beilleszkedésre, lojalitása megerősödik a szervezet felé.
  Ilyen típusó programok akkor a legszükségesebbek, ha a cég korábban még nem alkalmazott ilyen típusó munkaerőt. Ilyen esetekben a meglévő munkavállalók és vezetők részére is szükséges hangsúlyt fektetni az új munkavállalókkal szembeni kommunikációra, az ezzel kapcsolatos ismeretek és információk megismerésére és szélesítésére.

  Többféle beillesztési és szervezetfejlesztési program is létezik, Ezek közül a modellek közül mutatunk most be néhányat.


  Beilleszkedési programot biztosító külső szervezet bevonása  Olyan külső cég vagy szolgáltató bevonása, aki jól ismeri a célcsoportot, és szakmai segítséget tud egy ilyen típusú complex program kidolgozására.


  Mentori, rendszer működtetése  Különösen fontos lehet, mentoring rendszer bevezetése megváltozott munkaképességű dolgozók esetében. Ilyenkor egy tapasztalt, a céget már jól ismerő, beilleszkedett kollégát választanak (nem feltétlenül vezetőt) aki segít az új munkaerőnek beilleszkedni, az első hetekben, hónapban támogatást nyújt. Fontos, hogy olyan kollégát válasszunk, aki birtokában vana a megfelelő kommunikációs és motivációs készségeknek, esetleg emlékszik amikor még ő is kezdő volt. Gyakran a mentorokat előre felkészítik a mentorálás feladatára a szakmai tanácsadó partnerek.
  Ennek egy alternativ megoldása, amikor külső munkatárs látja el ezt a pozíciót.

  Ennek előnye, hogy szakmailag jól felkészült, a célcsoportot jól ismerő tanácsadó professzionálisan segíti az új munkatárs beilleszkedését. Hátránya, hogy a külső tanácsadó kevésbé látja át, és kevesebb tapasztalattal rendelkezik a cég már megszokott belső folyamataival, szokásaival, így azt vagy előtte vagy menetközben kell megtanulnia, ami egy belsős munkatársnál már az elején rendelkezésre áll.


  Rotáció  A munkavállaló megismerheti más részegységek feladatait, így el tudja helyezni munkakörét és tevékenységének eredményét a szervezetben, illetve nem elhanyagolható módon megismer más kollégákat, és a vállalat munkakultúráját.


  Beilleszkedési tréning programok  A tréningek során a résztvevők tisztában lesznek a támogatás, segítség alapvető szabályaival, felerősödik a segítő attitude, javulnak a kommunikációs készségek

  Megerősödik a konfliktuskezelési képesség, A vezetők tisztában lesznek azokkal a nehézségekkel és helyzetekkel, amelyekre számíthatnak megváltozott munkaképességű alkalmazottak integrációjánál. A munkatársak könnyen képesek lesznek a csoportba befogadni az új munkavállalókat


  Train the trainer programok  Belső trénerek és mentorok képzése, érzékenyítése.


  Orientációs programok  Az új belépők számára kidolgozott orientációs füzet vagy tematika alapján érdemes ennek egy megváltozott munkaképességű dolgozók számára is használható verziót készíteni. Ez általában tartalmában hasonlít, csak módszereiben különbözik, mivel általában egy vagy több mentor segítségével, történik, vagy akadálymentesített módon próbálják megvalósítani. Próbáljuk ki sokat segít!

  Földi Miklós Dániel, Megváltozott munkaképesség blog
  HR Blog
  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter

  Facebook