Megjelent: 1 éve

Mit tud Chat GPT a HR-ről? - itt a nagy teszt

December elején tette nyilvánossá az Open AI mesterséges intelligencia kutató cég chatbotját, a Chat GPT-t, amely minőségi ugrást jelent a korábbi fejlesztésekhez képest. A fél világ azóta erről beszél és teszteli. Megnéztük, mit tud a mesterséges intelligencia a HR-ről. Ha röviden kellene kísérletünket summázni, akkor meglepően sok mindent igen, ám azért még nem féltjük tartalomfejlesztőként a munkánkat…

MI Chat GPT cikk mesterséges intelligencia-

Elbeszélgettünk a Chat GPT-vel. Ő az a chatbot, amelyről most oly sokan beszélnek, amely tényleg új szintre emelte a netes tartalomgyártást. Olyan alapkérdéseket tettünk fel neki, amelyek a HR-ben vagy a HR iránt érdeklődőkben felmerülnek. Kíváncsiak voltunk válaszaira és arra is, hogy ez mennyire segíti a HR-esek munkáját.

Kezdjünk a pozitívumokkal. Ha definíciókról van szó, akkor a mesterséges intelligencia döbbenetesen jól teljesít magyar nyelven is. Ugyan még kicsit döcög a szöveg, ám már nem lóg ki a sorból, autentikusnak hat.

Nézzünk egy példát definícióra:

Mi a HR?

Chat GPT: HR az angol "Human Resources" rövidítése, amely a cégek vagy vállalatok belső munkaerő-menedzsmentjét jelenti. Az HR részlegnek számos feladata van, például az alkalmazotti álláskeresés és kiválasztás, a munkaerő-tervezés, a jogviszonyok kezelése, a bérezés és juttatások, valamint az alkalmazottak képzése és fejlesztése. Az HR tevékenységei a cég vagy vállalat működését támogatják, és hozzájárulnak a munkavállalói elégedettség fenntartásához és a sikeres üzleti eredmények eléréséhez.”

Jól teljesít a Chat GPT akkor is, amikor egy munkakör leírását kérjük tőle:

Mit csinál a HR Business Partner?

Chat GPT: A HR Business Partner (HRBP) a vállalat belső HR-munkatársa, aki a vállalat vezetőinek és munkavállalóinak kapcsolattartója és tanácsadója a humán erőforrásokkal kapcsolatos kérdésekben. A HRBP-k felelősek azért, hogy a vállalat humán erőforrás-stratégiája a vállalat üzleti céljainak megfelelően működjön. Az ő feladataik közé tartozik a munkavállalók kiválasztása, képzése és fejlesztése, valamint a munkavállalói elégedettség és lojalitás növelése. Az HRBP-k együttműködnek a vállalat vezetőivel a munkakörök meghatározásában, a bérképzésben és a munkahelyi kultúra fejlesztésében, hogy biztosítsák a vállalat sikeres működését. A HRBP-k részt vesznek a munkahelyi folyamatok fejlesztésében, a munkaügyi problémák megoldásában és a szabályozások betartatásában is.

Egy-egy szakmai kérdésben is jó általános választ tud adni. Nézzünk kettőt:

Hogyan csökkenthető a fluktuáció?

Chat GPT: A fluktuáció csökkentése érdekében a következő lépéseket lehet megtenni:
Javítsa a munkavállalói elégedettséget: Az elégedetlen munkavállalók gyakrabban hagyják el a céget. A munkavállalói elégedettség növelése érdekében figyeljen oda a munkakörülményekre, a bérezésre és juttatásokra, valamint a karrierlehetőségekre.
Biztosítsa a kommunikációt: A jó kommunikáció nagyon fontos a munkavállalók elégedettségének fenntartásához. Legyen nyitott a munkavállalók visszajelzései és igényei iránt, és biztosítsa a folyamatos kommunikációt a vezetők és a munkatársak között.
Fejlessze a képzési és fejlesztési lehetőségeket: A munkavállalók számára biztosítson képzési és fejlesztési lehetőségeket, hogy elősegítse szakmai fejlődésüket és megtartsa őket a cégnél.
Teremtsen versenyképes bérezési és juttatási politikát: A versenyképes bérezési és juttatási politika fontos a munkavállalók megtartásához. Ellenőrizze rendszeresen a bérezési politikáját, és győződjön meg arról, hogy a cég versenyképes a piacon.
Teremtsen jó munkakörülményeket: A jó munkakörülmények, beleértve a fizikai környezetet és a munkaidőt, növelhetik a munkavállalói elégedettséget.
Építsen kultúrát: A pozitív munkahelyi kultúra segíthet a munkavállalók megtartásában. Dolgozzon a cég kultúrájának kialakításán és fenntartásán, hogy a munkavállalók érezzék magukat elkötelezettek a cég iránt.
Ellenőrizze a fluktuációs rátát.

Megdöbbentünk azon is, hogy erre a kérdésre milyen összefogott választ kaptunk:

Mitől működik jól a munkavállalói ajánlás?

Chat GPT: A munkavállalói ajánlás jó működésének számos tényezője van, ezek közül néhány:
Kiváló munkavégzés: Az ajánló munkavállalók jó munkahelyi teljesítménye és magas szintű elégedettsége a vállalattal jó benyomást kelthet a potenciális új munkatársakban.
Széles körű kapcsolatok: Az ajánló munkavállalók kiterjedt kapcsolati hálója segíthet a vállalatnak új munkatársakat találni.
Magas motiváció: Az ajánló munkavállalók motivációja, hogy segítsenek a vállalatnak új tehetséges munkatársakat találni, jelentősen hozzájárulhat a program sikeréhez.
Jutalmazás: Az ajánló munkavállalók számára biztosított jutalmak, például pénzbeli jutalmak vagy munkaidő-előnyök, megerősíthetik őket abban, hogy továbbra is részt vesznek a programban.
Jól kommunikált program: A vállalatnak világosan meg kell határoznia a munkavállalói ajánlás célját, elveit és szabályait, hogy a munkatársak értsék a program lényegét.
Hatékony nyomon követés: A vállalatnak hatékony rendszert kell létrehoznia a jelentések nyomon követésére, hogy képes legyen mérni a program hatékonyságát és javítani ahol szükséges.
Az egyes tényezők együttesen segíthetnek a munkavállalói ajánlás hatékony működésének elérésében, és a vállalat számára lehetővé tehetik új, tehetséges munkatársak találását.

Rengeteg szülő kérdése gyermeke pályaválasztása előtt, hogy melyek a legkeresettebb szakmák. Erre már szerintünk nem egyértelmű a válasz minősége. Hogy keresett szakma-e az ügyvéd, a marketinges vagy a PR-os Magyarországon? Szerintünk nem igazán. De nagyon nem is ment mellé a válasz, ha a teljes felsorolást nézzük:

Melyek a legkeresettebb szakmák Magyarországon?

Chat GPT: A legkeresettebb szakmák Magyarországon változóak lehetnek az idő múlásával, a gazdasági növekedés ütemétől, és a technológiai fejlődéstől függően. Azonban, jelenleg a következő szakmák közül néhányat említhetnénk:
Informatikai szakemberek: fejlesztők, rendszergazdák, tesztelők, hálózati szakértők stb.
Üzleti vezetők: ügyvezetők, menedzserek, vezető tanácsadók.
Egészségügyi szakemberek: orvosok, ápolók, gyógyszerészek.
Pénzügyi szakemberek: pénzügyi tanácsadók, könyvelők, auditorok.
Ügyvédek és jogi szakemberek.
Mérnökök: gépészmérnökök, építőmérnökök, elektromérnökök stb.
Marketing és PR szakemberek: marketing kutatók, kommunikációs szakemberek, márkamenedzserek.
Ezen szakmák közül néhány jelentős keresletet mutathat a jövőben is, de a piaci igények folyamatosan változhatnak. Fontos, hogy mindenki saját érdeklődési körét, képességeit és szakmai terveit is figyelembe vegye, mielőtt dönt a pályaválasztásról.

Részben jó, részben hiányos választ kaptunk, amikor a toborzási forrásokról érdeklődtünk. Valahogy Chat GPT nem gondol a közvetítői, kölcsönzői, fejvadász szektorra:

Melyek a fő toborzási források?

Chat GPT: A toborzási források a cégek és vállalatok által használt módszerek, amelyek segítségével új munkavállalókat találnak. Az alábbiak a leggyakoribb toborzási források:
Karrieroldalak: A cégek saját karrieroldalukat használják, hogy álláslehetőségeiket bemutassák és jelentkezőket keressenek.
Álláskereső oldalak: Az álláskereső oldalak, mint például a Monster, a LinkedIn vagy a Glassdoor, lehetővé teszik a cégek számára, hogy álláshirdetéseiket megosszák a jelentkezőkkel.
Szakmai konferenciák: A szakmai konferenciák lehetőséget nyújtanak a cégeknek, hogy kapcsolatot teremtsenek a jelentkezőkkel, valamint a szakmai ismereteiket és tapasztalataikat megosszák.
Referálás: A referálás során a cégek jelenlegi munkavállalóikat kérhetik meg, hogy ajánlják őket ismerőseik körében.
Szakmai szervezetek: A szakmai szervezetek segíthetnek a cégeknek a jelentkezőkkel való kapcsolatfelvételben, valamint lehetővé teszik, hogy a cégek szakmai eseményeken részt vegyenek.
Ezen kívül még számos más toborzási forrás létezik, így például a közösségi média, a nyílt napok vagy a campus recruitment, amelyek a cégek számára lehetővé teszik, hogy új munkavállalókat találjanak a megfelelő képességekkel és tapasztalatokkal.
Szintén hiányos választ kaptunk arra a kérdésre, hogy hol lehet HR-t tanulni Magyarországon.

 

Amire kifejezetten rossz válaszokat kaptunk

Nehezen értékelhető és félrevezető válaszokból sem volt hiány. Ezeket most nem idézzük, mert nem akarunk hamis információkat e felületen terjeszteni. A következő kérdésekre kaptunk ilyen válaszokat:


Mennyi a minimálbér Magyarországon 2023-ban?
Mennyit keres egy HR-es Magyarországon?
Kik a top magyar HR vezetők?

A számok nem stimmeltek, a fizetési trendek használhatatlanok. Láttunk olyan neveket, akik nem HR vezetők vagy nem ott HR vezetők. Az intézményeknél pedig akadtak kitalált nevek.

Összességében az volt az érzésünk, hogy Chat GPT definíciókban, egy-egy jelenség leírásában segíti a munkát, segít szintetizálni a tudást. Ennek alapján azonban nem mernénk cikket, dolgozatot vagy munkahelyi utasítást kiadni a kezeink közül. Csakis meglévő háttértudással, a számokat, tényeket csekkolva. Aztán majd valószínűleg jön egy jobb verzió, az viszont már egy új fejezetet jelent az MI-ban. Ahogyan már ez is.

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hibázik az AI alapú toborzás is - könnyen kerülhetnek süllyesztőbe a legjobb jelöltek

A mesterséges intelligencia (AI) alapú toborzási szoftverek miatt sok potenciális jelölt is kieshet a rostán a kiválasztás folyamata során. Sok... Teljes cikk

Ezért fontos, hogy a toborzó kommunikáció ne csak a fiataloknak, hanem szüleiknek is szóljon

A cégeknek érdemes részt venni a duális képzésben, hiszen a tanulók jelentős része a duális képzőhelyén szereti meg igazán a szakmáját és... Teljes cikk

Miért fukarkodnak a munkáltatók az állásinterjún adott visszajelzésekkel?

Jó ötlet-e az állásinterjú végén megkérdeznie a pályázónak, hogy milyennek látták a teljesítményét, milyenek az esélyei? Jogában áll-e... Teljes cikk