Szerző: Kovács Zita
Megjelent: 8 éve

Nézd meg az arcát és (ne) vedd fel! - arcelemzés és metakommunikáció a HR-ben

Limbikus válaszreakciók

Egy állásinterjún érdemes figyelni a jelölt limbikus válaszreakcióira - hangsúlyozta Pethő Anikó, az Aarenson Consulting vezető tanácsadója, hozzátéve: ezek lehetnek a megdermedés, a megfutamodás és a megküzdés. Mint tudjuk, az agy nem hazudik, így ha valaki a kérdést követően 2-3 másodpercig visszatartja a lélegzetét, vagyis megdermed, vagy ha a székbe akasztja védekezésképp a lábát, az mindenképp jelez valamit. Megfutamodást jelenthet, ha az illető felsőtestét elhajlítja vagy elfordítja a nyakát, vagyis ha a középmezőnyből kibillen, a megküzdés pedig szavakban, hangszínváltozásban mutatkozhat meg.

Vannak továbbá békéltető magatartás jelek, amiket stresszhelyzetben alkalmazunk. Férfiak és nők jellemzően különböző jeleket használnak. Nőknél ilyen a nyak, haj megérintése, férfiaknál a nyakkendő igazgatása. Mindennek az adott szituációban kell jelentést tulajdonítani. Az, hogy valaki a nyakláncát igazgatja vagy a homlokát, ajkait dörzsöli, illetve az arcát, szakállát simogatja, mindenképpen azt jelzi, hogy a jelölt kibillent. Azonban lehet, hogy csak megnyugszik, amiért túl van egy adott helyzeten, nem feltétlenül negatív dolog miatt érzi kényelmetlenebbül magát.

Lábunk, a legőszintébb

Bár az arc mimikára is érdemes odafigyelni, azt tudni kell, hogy ezáltal tud a jelölt nem őszinte üzeneteket is küldeni. Ugyanis egy tanult viselkedési formáról van szó, a gyermekkorban kialakult nevelési forma alapján berögzült szokások alapján formáljuk ezeket. A legőszintébb testrész a láb, hiszen a limbikus rendszer irányítja elsődlegesen, sok mindent nem tudunk befolyásolni.

Az öt lábjelből több dologra is lehet következtetni. Az egyik ilyen a táncoló talpak, ami az elért sikereket, elégedettséget jelzi. Megfigyelhető ez például telefonos beszélgetés során, amikor jó híreket kapunk. Egy kísérlet során repülőtéren figyeltek meg embereket, és akik mozgatták a lábukat, azoknak hamarosan megérkezett a hozzátartozójuk. A lábujjak emelgetése az elégedettséget, öröm érzését fejezi ki. A lábterpesz a férfiaknál gyakoribb és a területi határokat próbálják meg ezáltal jelezni. A nőknél is előfordulhat a 30-50 centiméteres lábterpesz, ők valószínűleg magasabb pozícióban állnak, de megfigyelhetjük ezt biztonsági őröknél, rendőröknél is. Egy trükkös HR-es a váróba is kimehet és megfigyelheti az álló helyzetet, ki az, aki a hatalmi pozíciót, illetve az arra való törekvést, a felsőbbrendűséget kommunikálja.

A hirtelen a szék alá helyezett lábak a távozási szándékot mutatják, ekkor az origótól befelé helyezkedik el a láb. Ennek megfigyelése érdekében érdemes egy kör alakú asztalnál, vagy a négyzet alakú asztal sarkánál helyet foglalni a jelölttel vagy partnerrel. Tudat alatti válaszreakcióként így tehet akkor is, ha például nem tetszik neki a bérigény. Ha a láb az ajtó irányába mutat, akkor az szinte biztosan a távozási szándékra utal. Egy alkalommal sales-eseket képeztek ki arra, hogy a tárgyalás során figyeljenek a láb helyzetére. A felmérés szerint ezután 20-30 százalékkal nőtt meg a hatékonyságuk, ennyivel többet tudtak értékesíteni.

Proxemika

Hasonlóan sokat elárulhat a proxemikai megfigyelés, vagyis hogy mekkora a személyek között betartott távolság. Egy kézfogás során kiderülhet, kinek mekkora az intim zónája. Az irodában is körül lehet nézni, és konklúziókat levonni, mégpedig a munkatársak íróasztala alapján. Azok, akik szétdobálják termékeiket, papírjaikat, a felsőbbrendűségi érzést sugallják. Akiknél viszont saját zónán belül maradnak a dolgok, azok lehet, hogy hatékonyak, eredményesek, de zártak.

Az álló, laza, békés kényelmes testtartásban a keresztezés a komfortot, a bizalmat, nyitottságot jelezheti. Ha két ember így beszélget egymással, akkor maradjunk picit távolabb, illetve kérdezzük meg, hogy csatlakozhatunk-e hozzájuk.

Felsőtest és metakommunikáció

A felsőtest esetében a törzs, csípő, mellkas, vállak helyzetét figyelhetjük meg. Egy zárt helyzet a belső szervek elsődleges védelmét jelzi. A védettség biztosítása kényelmetlenségre, frusztráltságra hívhatja fel a figyelmet. A férfiak ezt az öltöny begombolásával szokták megoldani, a nők pedig például azzal, hogy a táskájukat az ölükbe teszik. A tenyér láttatása ezzel szemben a nyitottság jele.

Arcelemzés több ezer éve

Az arcelemzés nem mai tudomány, a kínaiak már több ezer éve használták. Az arcvonások alakulásában nagy szerepe van az időfaktornak: tudjuk, hogy manapság mindenki húsz éves akar maradni, kiváltképp a nők - hívta fel a figyelmet Gyarmati Orsolya okleveles arcelemző. Ahogy öregszünk, ráncok alakulnak ki, és az arcunkon tükröződnek a megtanult leckék, átélt érzelmek. Érdekes viszont azon elgondolkodni, a kínaiak miért öregszenek olyan szépen. Ők úgy élnek, hogy soha nem ragadjon bennük semmiféle érzelem, a rossz dolgokat átélik, de továbblépnek a megtapasztalt bölcsességgel.

Személyiségtípusok

Öt személyiségtípust különböztetünk meg, ezek jelentőségére hívta fel a figyelmet a karrier szempontjából a szakember.

 • Kreatív gondolkodó: meghatározó a tekintete, amely mintha a messzeségbe révedne, bölcsesség árad belőle. Homloka domború. Mindent végiggondol, a biztonság fontos neki. Kissé "lassú víz partot mos" típus. Megfontolt, a biztonságra törekszik. Makacs, de ugyanakkor kitartó. Előnye a részletorientáltság, biztonságra törekvés. Hátránya, hogy túl lassú lehet és a gyakorlatiasság hiányzik belőle. (Reese Whiterspoon)


 • Felsővezető: tekintete olyan, mint egy lézersugár, mindenen átlát, az emberbe, a vesénkbe lát. Gyorsaság, határozottság jellemzi. Magabiztos, célorientált, folyton újabb és újabb tervekkel áll elő. Nagy iramot diktál, visszatarthatatlan. Ugyanakkor nem az empátiájáról, tapintatáról híres. Hátránya az is, hogy türelmetlen, impulzív, nehezen tud alkalmazkodni. Merev és rugalmatlan. (Clint Eastwood)


 • Szórakoztató energiabomba: jellemző a göndör, vörös haj. Szikrázó a tekintete. Folyton jár a lábuk, pörögniük kell. Fontos nekik, hogy rájuk figyeljenek. Remek szervezők, rájuk lehet bízni sok feladatot. Ugyanakkor figyelni kell arra, hogy ne legyenek felületesek. Előnye a fáradhatatlanság, lelkesítés, szervezőkészség, energikusság. Hátránya a szétszórtság, és hogy a benne lévő tűz hamar ki tud aludni. (Rupert Grint)


 • Gondoskodó: nagydarab olasz családanyára emlékeztethet. Mindig adni akar, másoknak szeretne jót tenni. Felsővezető mellé jó titkárnőnek, az általuk megkezdett ügyeket befejezik, elsimítják. Jellemző a kerekség, kedves, meleg, gondolkodó arc. Empatikus, toleráns, önfeláldozó. Előnye a gondoskodás, utógondozás, diplomatikusság. Hátránya, hogy túlgondolkodó, túlzott önfeláldozás lehet jellemző rá. (Oprah Winfrey)


 • Perfekcionizmus bajnoka: olyan, mint a törhetetlen kristály. Hideg a tekintete, mint a jégkirálynőnek. Érzékenyebb másoknál, védi magát. Maximalizmus jellemzi. Kritikus, de egyben önkritikus is. A világot a lehető legtökéletesebb hellyé szeretné tenni. Pontos, precíz, tökéletesen dolgozik. Előnye: tökéletesség, rendkívül szilárd belső értékrenddel rendelkezik, nagyon magasra helyezi a mércét, legmagasabb célok kitűzése. Hátrány: túl erős perfekcionizmus, túl magas mérce, túlzott kritika. (Meryl Streep)


  Az arc és a munkakörök

  Az arcon érdemes elemezni a különböző zónákat is - hangsúlyozta Solti Zsuzsanna okleveles arcelemző. A felső zóna a hajvonaltól a szemöldökig tart. Ez a gondolkodó, intellektuális rész. Ha valakinek ez nagy, arra jellemző, hogy gondolkodó típus, nehezen hoz döntést. Jellemzően ilyenek lehetnek a számvitelesek, könyvelők. Ha a középső zóna (szemöldöktől az orrhegyig) nagy, akkor a gyors döntéshozatal jellemezheti, szinte minden munkakörben előny. Ha az alsó rész nagy, akkor az illető agresszív tud lenni, gyakran bekérdezhet. Az érzelmek motiválnak náluk, rögtön beszélnek, de később a mondottakat megbánhatják. Sok sportolóra jellemző lehet ez. Hihetetlen gyors döntéshozatal jellemezheti, ez előny lehet például a brókereknél. Nagy tévedések is előfordulhatnak. Üzletemberként sikeresek lehetnek, hiszen az intuíciós képességeik nagyon jók. Ezen túl számos arcrészt is lehet elemezni a karrier szempontjából: ilyen az arcszélesség, a fül alakja és elhelyezkedése, a hajvonal, a homlok alakja és nagysága, a szemöldök milyensége, a szem, arccsont, orr, száj, állkapocs kinézete - szinte minden részlet árulkodik valamiről.
  • 2021.06.14DEKRA Felnőttképzési konferencia A globális képzési piac meghatározó szereplőjeként fontos számunkra, hogy ügyfeleink képzéseinek tervezéséhez és megszervezéséhez a lehető legtöbb támogatást adhassuk. A 2021. január 1-től hatályos, az OKJ-t felváltó új képzési rendszerrel életbelépő új folyamatok minden munkáltatót érintenek, akik munkavállalóik részére képzéseket szerveznek. Hogy segítsük az eligazodást, illetve iránymutatást nyújthassunk az új képzési rendszerrel kapcsolatban, INGYENES webkonferenciát tartunk a témában. Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter