Megjelent: 2 hónapja

Aki válaszol: Toldi Gábor, toborzási szakértő

HR Szubjektív rovatunkban Toldi Gábor, toborzási szakértő kérdez, miután válaszolt Somogyi András, a magyarországi Bosch csoport és az Adria régió humán erőforrás igazgatójának kérdésére: "Miben változott a toborzás és kiválasztás a COVID hatására? Hatékonyabb vagy nehézkesebb a folyamat?"

Miben változott a toborzás és kiválasztás a COVID hatására? Hatékonyabb vagy nehézkesebb a folyamat?

A vírushelyzet leginkább felgyorsított folyamatokat, amennyire meg tudom ítélni. Van három meghatározó trend amit nem szabad figyelmen kívül hagynunk.

Az első a lokáció kérdésköre a toborzásban. Mostantól nem szükséges a városból vagy 50km körzeten belülről toboroznunk szellemi pozíciók esetén, ahogy nem feltétlen szükséges az sem, hogy relokációval foglalkozzunk. Azok a vállalatok, akik felismerik a stratégiai jelentőségét a remote foglalkoztatásból fakadó előnyöknek azok nagyobb merítésből és jobb jelöltekkel kerülhetnek kapcsolatba.

Az elmúlt egy évben világossá vált, hogy nem szükséges minden nap bejárni és a jövő hybrid munkahely modellje szerint elegendő lesz, ha pár nap „látogat” csak be egy kolléga az irodába. Hosszú távon akár lehet olyan hatása is ennek a trendnek, hogy a fővárosi és vidéki bérek bizonyos fehérgalléros pozíciók esetén kiegyenlítődnek.

A második a felvételért felelős vezetők képzése, fejlesztése. Ma úgy választunk új kollégákat, hogy soha nem találkoztunk velük személyesen. Ez egy egészen más műfajt jelent a potenciális jelöltek megítélésében. Lehet mondani, hogy a toborzási szakmának már volt a témában tapasztalata, de igazán széles körben az elmúlt egy évben terjedt el ez a gyakorlat. Az pedig, hogy egy vezető miként értékel egy egyébként kiváló jelöltet, aki nem tudott tökéletes interjú körülményeket teremteni maga körül az befolyásolhat egy kiválasztást. Ahogy az is miként tudunk jelöltélményt biztosítani a másik oldalon recruiterként vagy felvételért felelős vezetőként.

Végül de nem utolsó sorban most van itt igazán az ideje a minőségi szempontoknak a kiválasztás során. Sok vállalattal beszélve, azt tapasztalom, hogy a cégek még mindig a time to hire mérésére koncentrálnak pedig a minőségi oldalon komoly problémák látszanak az elmúlt időszakban. Úgy mondanám szinte kivétel nélkül több a mellényúlás. Ebből adódóan sokkal nagyobb figyelem kell legyen a beválási arányon és a minőségi szelekción. Persze sok múlik a pre- és onboardingon. Ráadásul teljesen új készségeket is fel kell mérjünk, ami eddig nem feltétlen volt fókuszban, ilyen például a digitális érzékenység, önálló munkavégzés remote környezetben, önszervezés.

Plusz egyként emelném ki, hogy sok beruházás indult meg toborzáshoz kapcsolódó szoftver megoldások irányába amely részben jó, ugyanakkor sok fájdalmas tapasztalattal találkoztam, a használhatóság, IT biztonság, és más szoftverekkel történő összekapcsolhatóság területein.

A jövő toborzási szervezete jelöltközpontú, sokféle integrált technológiát alkalmazó egység, amely automatizált előszelekciótól, outbound marketing eszközökig, adatokra támaszkodva megtérülés alapján dönt költéseiről. A jövő szervezetei pedig egyre inkább képesek stratégiai szemmel nézni a toborzás és még inkább a kiválasztás funkciójára. Felismerve annak jelentőségét, szervezetre, üzleti eredményre gyakorolt hatását. Itt látom a legnagyobb lehetőséget a fejlődésre magyar cégek esetén.

Jelentős versenyelőnyre tehetnek szert azok a cégek akik tehetségek megszerzésében most nyitottak a változásra.

Kérdésem Medvey Leilához, a Raiffeisen Bank Magyarország HR igazgatójához szól:

Mi kell ahhoz, hogy a munkaerő-toborzás és kiválasztás stratégiai szinten legyen kezelve? Miben kell erősödjön vállalati oldalon a toborzási szakma?
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Aki válaszol: Toldi Gábor, toborzási szakértő

HR Szubjektív rovatunkban Toldi Gábor, toborzási szakértő kérdez, miután válaszolt Somogyi András, a magyarországi Bosch csoport és az Adria régió... Teljes cikk

"Megszűnjön ez a katasztrófafilmhez hasonló rémálom" - 5 téma, ami motiválja a munkavállalókat a covid egy éve után

"Hogy jobban megbecsüljön, tiszteljen a munkáltatóm. Nagyobb erkölcsi megbecsülés, legalább néha egy kis dicséret, biztatás" - többek között erre... Teljes cikk

Mikor van létjogosultsága az alapjövedelemnek?

Bár az alapjövedelem bevezetésének ötlete évre évre erősödő üzenet a politikacsinálók kommunikációjában, a közelmúltig csak homályos,... Teljes cikk