kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Aki válaszol: Toldi Gábor, toborzási szakértő

HR Szubjektív rovatunkban Toldi Gábor, toborzási szakértő kérdez, miután válaszolt Somogyi András, a magyarországi Bosch csoport és az Adria régió humán erőforrás igazgatójának kérdésére: "Miben változott a toborzás és kiválasztás a COVID hatására? Hatékonyabb vagy nehézkesebb a folyamat?"

Miben változott a toborzás és kiválasztás a COVID hatására? Hatékonyabb vagy nehézkesebb a folyamat?

A vírushelyzet leginkább felgyorsított folyamatokat, amennyire meg tudom ítélni. Van három meghatározó trend amit nem szabad figyelmen kívül hagynunk.

Az első a lokáció kérdésköre a toborzásban. Mostantól nem szükséges a városból vagy 50km körzeten belülről toboroznunk szellemi pozíciók esetén, ahogy nem feltétlen szükséges az sem, hogy relokációval foglalkozzunk. Azok a vállalatok, akik felismerik a stratégiai jelentőségét a remote foglalkoztatásból fakadó előnyöknek azok nagyobb merítésből és jobb jelöltekkel kerülhetnek kapcsolatba.

Az elmúlt egy évben világossá vált, hogy nem szükséges minden nap bejárni és a jövő hybrid munkahely modellje szerint elegendő lesz, ha pár nap „látogat” csak be egy kolléga az irodába. Hosszú távon akár lehet olyan hatása is ennek a trendnek, hogy a fővárosi és vidéki bérek bizonyos fehérgalléros pozíciók esetén kiegyenlítődnek.

A második a felvételért felelős vezetők képzése, fejlesztése. Ma úgy választunk új kollégákat, hogy soha nem találkoztunk velük személyesen. Ez egy egészen más műfajt jelent a potenciális jelöltek megítélésében. Lehet mondani, hogy a toborzási szakmának már volt a témában tapasztalata, de igazán széles körben az elmúlt egy évben terjedt el ez a gyakorlat. Az pedig, hogy egy vezető miként értékel egy egyébként kiváló jelöltet, aki nem tudott tökéletes interjú körülményeket teremteni maga körül az befolyásolhat egy kiválasztást. Ahogy az is miként tudunk jelöltélményt biztosítani a másik oldalon recruiterként vagy felvételért felelős vezetőként.

Végül de nem utolsó sorban most van itt igazán az ideje a minőségi szempontoknak a kiválasztás során. Sok vállalattal beszélve, azt tapasztalom, hogy a cégek még mindig a time to hire mérésére koncentrálnak pedig a minőségi oldalon komoly problémák látszanak az elmúlt időszakban. Úgy mondanám szinte kivétel nélkül több a mellényúlás. Ebből adódóan sokkal nagyobb figyelem kell legyen a beválási arányon és a minőségi szelekción. Persze sok múlik a pre- és onboardingon. Ráadásul teljesen új készségeket is fel kell mérjünk, ami eddig nem feltétlen volt fókuszban, ilyen például a digitális érzékenység, önálló munkavégzés remote környezetben, önszervezés.

Plusz egyként emelném ki, hogy sok beruházás indult meg toborzáshoz kapcsolódó szoftver megoldások irányába amely részben jó, ugyanakkor sok fájdalmas tapasztalattal találkoztam, a használhatóság, IT biztonság, és más szoftverekkel történő összekapcsolhatóság területein.

A jövő toborzási szervezete jelöltközpontú, sokféle integrált technológiát alkalmazó egység, amely automatizált előszelekciótól, outbound marketing eszközökig, adatokra támaszkodva megtérülés alapján dönt költéseiről. A jövő szervezetei pedig egyre inkább képesek stratégiai szemmel nézni a toborzás és még inkább a kiválasztás funkciójára. Felismerve annak jelentőségét, szervezetre, üzleti eredményre gyakorolt hatását. Itt látom a legnagyobb lehetőséget a fejlődésre magyar cégek esetén.

Jelentős versenyelőnyre tehetnek szert azok a cégek akik tehetségek megszerzésében most nyitottak a változásra.

Kérdésem Medvey Leilához, a Raiffeisen Bank Magyarország HR igazgatójához szól:

Mi kell ahhoz, hogy a munkaerő-toborzás és kiválasztás stratégiai szinten legyen kezelve? Miben kell erősödjön vállalati oldalon a toborzási szakma?
  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ki a jó HR Business Partner? Kiválasztás és beillesztési terv

HR Szubjektív rovatunkban Zaharia Gabriella, a Flowserve Hungary Lead HR Business partnere kérdez, miután válaszolt Varga D. Krisztina, a Celanese... Teljes cikk

Te fizetsz szóköz lenyomásért a versenyszférában?

"Abban biztosak lehetünk, hogy üzleti környezetben nincs az a vevő, amely fizetne a szóközlenyomás műveletéért és az arra szánt időért. Pedig... Teljes cikk

Van-e igazi HR-menedzsment Magyarországon?

Papp Tamás István HR szakember szerint nincs, tisztelet a kivételnek. Különösen rossz a helyzet a munkavállalók kétharmadát foglalkoztató kkv... Teljes cikk