Megjelent: 8 éve

Kevesebb állás, több álláskereső volt 2012-ben

images

A Workania.hu internetes állásportál közleménye arról számol be, hogy eredményei szerint tavaly 9 százalékkal kevesebb álláshirdetés jelent meg az oldalon, mint egy évvel korábban, miközben az álláskeresők száma éves szinten 17 százalékkal növekedett.

A kutatásból az is kiderült, hogy a cégek leginkább nyár előtt toboroznak: a legtöbb álláshirdetést - az egész éves termés 11-11 százalékát - májusban és júniusban adták fel, a legkevesebbet pedig decemberben (6 százalék).

Az újonnan jelentkező álláskeresők közül ezzel szemben legtöbben, 11,5 százalék januárban, 10,5 százalék pedig szeptemberben, illetve októberben töltötte fel önéletrajzát az oldal adatbázisába. A legkisebb mozgás az álláskeresőknél is decemberben volt: csupán 5 százalékuk próbált ekkortájt munkát találni.

Tavaly az álláshirdetések közel harmada budapesti munkalehetőséget kínált, 12 százalékukat pedig Győr-Moson-Sopron megyében hirdették meg. A harmadik legtöbb állást kínáló régió Pest megye - az éves termés 11 százalékával -, majd Fejér megye 4, illetve Csongrád 3 százalékkal.

Komárom-Esztergom megye 2011-hez képest erősen visszaesett, hiszen az összes állás csupán 2 százalékát hirdették meg ebben a régióban. Vas megye részesedése 2,5-ről 1,5 százalékra csökkent. A legkevesebb álláshirdetés Békés, Nógrád illetve Tolna megyében volt.

A Workania önéletrajz-adatbázisa alapján az álláskeresők is a kínálathoz igazodnak: a legtöbbjük - 26 százalékuk - a fővárosban próbál elhelyezkedni, 10 százalékuk Pest megyében, 6 százalék Győr-Moson-Sopron megyében, 4 százalék pedig Fejér megyében. Több, mint az álláskeresők 3 százaléka Csongrád, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Komárom-Esztergom megyében szeretne dolgozni. Csakúgy mint tavaly, idén is a legkevesebben - 0,8 százalék - Nógrád megyében próbálnak elhelyezkedni.

Ami a kategóriák szerinti eloszlást illeti: az interneten található álláshirdetések 15 százaléka az értékesítés-kereskedelem, 12 százaléka az információs technológiák, 8 százaléka a közgazdaság, pénzügyek, könyvelés, 7-7 százaléka pedig az adminisztráció, valamint a gépipar területére szólt 2012-ben.

Az álláskeresők legnagyobb része szintén hasonló területen dolgozna: az értékesítés-kereskedelem az önéletrajzok 12 százalékában, az adminisztráció 11 százalékában, a segédmunka pedig 10 százalékánál szerepel. A gyártás-termelés területén az álláskeresők 8 százaléka dolgozna, majd a szállítmányozás-logisztika valamint az idegenforgalom és vendéglátóipar következik 7-7 százalékkal.
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szélhámosok kérnek pénzt a KarrierM portál ingyenes szolgáltatásaiért

Csalók pénzért kínálják a KarrierM állásportál ingyenes szolgáltatásait - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Teljes cikk

Pályaorientációs rendezvényeket karol fel a Nemzeti Filmintézet

Filmes pályaorientációs rendezvények támogatására írt ki pályázatot a Nemzeti Filmintézet (NFI), hogy elősegítse a középiskolás korosztály... Teljes cikk

Megújult a dm karrieroldala

A karrieroldal látogatói betekintést nyerhetnek a cég szakmai gyakorlatos és gyakornoki programjába is. Teljes cikk