Megjelent: 8 éve

Kevesebb állás, több álláskereső volt 2012-ben

images

A Workania.hu internetes állásportál közleménye arról számol be, hogy eredményei szerint tavaly 9 százalékkal kevesebb álláshirdetés jelent meg az oldalon, mint egy évvel korábban, miközben az álláskeresők száma éves szinten 17 százalékkal növekedett.

A kutatásból az is kiderült, hogy a cégek leginkább nyár előtt toboroznak: a legtöbb álláshirdetést - az egész éves termés 11-11 százalékát - májusban és júniusban adták fel, a legkevesebbet pedig decemberben (6 százalék).

Az újonnan jelentkező álláskeresők közül ezzel szemben legtöbben, 11,5 százalék januárban, 10,5 százalék pedig szeptemberben, illetve októberben töltötte fel önéletrajzát az oldal adatbázisába. A legkisebb mozgás az álláskeresőknél is decemberben volt: csupán 5 százalékuk próbált ekkortájt munkát találni.

Tavaly az álláshirdetések közel harmada budapesti munkalehetőséget kínált, 12 százalékukat pedig Győr-Moson-Sopron megyében hirdették meg. A harmadik legtöbb állást kínáló régió Pest megye - az éves termés 11 százalékával -, majd Fejér megye 4, illetve Csongrád 3 százalékkal.

Komárom-Esztergom megye 2011-hez képest erősen visszaesett, hiszen az összes állás csupán 2 százalékát hirdették meg ebben a régióban. Vas megye részesedése 2,5-ről 1,5 százalékra csökkent. A legkevesebb álláshirdetés Békés, Nógrád illetve Tolna megyében volt.

A Workania önéletrajz-adatbázisa alapján az álláskeresők is a kínálathoz igazodnak: a legtöbbjük - 26 százalékuk - a fővárosban próbál elhelyezkedni, 10 százalékuk Pest megyében, 6 százalék Győr-Moson-Sopron megyében, 4 százalék pedig Fejér megyében. Több, mint az álláskeresők 3 százaléka Csongrád, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Komárom-Esztergom megyében szeretne dolgozni. Csakúgy mint tavaly, idén is a legkevesebben - 0,8 százalék - Nógrád megyében próbálnak elhelyezkedni.

Ami a kategóriák szerinti eloszlást illeti: az interneten található álláshirdetések 15 százaléka az értékesítés-kereskedelem, 12 százaléka az információs technológiák, 8 százaléka a közgazdaság, pénzügyek, könyvelés, 7-7 százaléka pedig az adminisztráció, valamint a gépipar területére szólt 2012-ben.

Az álláskeresők legnagyobb része szintén hasonló területen dolgozna: az értékesítés-kereskedelem az önéletrajzok 12 százalékában, az adminisztráció 11 százalékában, a segédmunka pedig 10 százalékánál szerepel. A gyártás-termelés területén az álláskeresők 8 százaléka dolgozna, majd a szállítmányozás-logisztika valamint az idegenforgalom és vendéglátóipar következik 7-7 százalékkal.
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter