Megjelent: 9 éve

Kevesebb állás, több álláskereső volt 2012-ben

images

A Workania.hu internetes állásportál közleménye arról számol be, hogy eredményei szerint tavaly 9 százalékkal kevesebb álláshirdetés jelent meg az oldalon, mint egy évvel korábban, miközben az álláskeresők száma éves szinten 17 százalékkal növekedett.

A kutatásból az is kiderült, hogy a cégek leginkább nyár előtt toboroznak: a legtöbb álláshirdetést - az egész éves termés 11-11 százalékát - májusban és júniusban adták fel, a legkevesebbet pedig decemberben (6 százalék).

Az újonnan jelentkező álláskeresők közül ezzel szemben legtöbben, 11,5 százalék januárban, 10,5 százalék pedig szeptemberben, illetve októberben töltötte fel önéletrajzát az oldal adatbázisába. A legkisebb mozgás az álláskeresőknél is decemberben volt: csupán 5 százalékuk próbált ekkortájt munkát találni.

Tavaly az álláshirdetések közel harmada budapesti munkalehetőséget kínált, 12 százalékukat pedig Győr-Moson-Sopron megyében hirdették meg. A harmadik legtöbb állást kínáló régió Pest megye - az éves termés 11 százalékával -, majd Fejér megye 4, illetve Csongrád 3 százalékkal.

Komárom-Esztergom megye 2011-hez képest erősen visszaesett, hiszen az összes állás csupán 2 százalékát hirdették meg ebben a régióban. Vas megye részesedése 2,5-ről 1,5 százalékra csökkent. A legkevesebb álláshirdetés Békés, Nógrád illetve Tolna megyében volt.

A Workania önéletrajz-adatbázisa alapján az álláskeresők is a kínálathoz igazodnak: a legtöbbjük - 26 százalékuk - a fővárosban próbál elhelyezkedni, 10 százalékuk Pest megyében, 6 százalék Győr-Moson-Sopron megyében, 4 százalék pedig Fejér megyében. Több, mint az álláskeresők 3 százaléka Csongrád, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Komárom-Esztergom megyében szeretne dolgozni. Csakúgy mint tavaly, idén is a legkevesebben - 0,8 százalék - Nógrád megyében próbálnak elhelyezkedni.

Ami a kategóriák szerinti eloszlást illeti: az interneten található álláshirdetések 15 százaléka az értékesítés-kereskedelem, 12 százaléka az információs technológiák, 8 százaléka a közgazdaság, pénzügyek, könyvelés, 7-7 százaléka pedig az adminisztráció, valamint a gépipar területére szólt 2012-ben.

Az álláskeresők legnagyobb része szintén hasonló területen dolgozna: az értékesítés-kereskedelem az önéletrajzok 12 százalékában, az adminisztráció 11 százalékában, a segédmunka pedig 10 százalékánál szerepel. A gyártás-termelés területén az álláskeresők 8 százaléka dolgozna, majd a szállítmányozás-logisztika valamint az idegenforgalom és vendéglátóipar következik 7-7 százalékkal.
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egyre több a bumerángozó munkatárs

A volt alkalmazottak nagyszerű, ám korábban méltatlanul hanyagolt lehetőséget jelentenek a cégek toborzási erőfeszítései számára – állítja... Teljes cikk

Dőlnek az önéletrajzok a MÁV-hoz

Több mint 18 ezer jelentkezés érkezett eddig idén a MÁV által meghirdetett állásokra, most év végén különösen felpörgött a... Teljes cikk

Munkaerőhiánnyal küzdenek a létesítményüzemeltetők is

Előtérbe került a robotika a létesítményüzemeltetéssel foglalkozó cégeknél a munkaerőhiány miatt, amely már a koronavírus-járvány megjelenése... Teljes cikk