kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

A jó coach ismérvei

Sok szakember, aki korábban trénerként, pszichológusként, gazdasági szakemberként, tanácsadóként, vezetőként dolgozott, manapság azt írja a névjegykártyájára, hogy coach. Lehet-e valakiből, egyik napról a másikra eredményesen működő coach? Milyen ismereteket, készségeket, tapasztalati hátteret és személyiségbeli tulajdonságokat feltételez ez a szakma?

Azonnal felmerülhet egy további kérdés, hogy a coachnak egyáltalán miben is kell eredményesnek lennie, azaz mit értünk coaching alatt. A továbbiakban abban a megközelítésben használom a coachingot, mint egy olyan folyamatot, amelyben tudást, módszereket és lehetőségeket adunk a vezetőknek, amivel fejleszteni tudják magukat, és hatékonyabbá válnak.

Ahhoz, hogy ennek a folyamatnak a facilitálásában a coach eredményes legyen, többek között pszichológiai, üzleti, szervezeti és coaching ismeretekkel, számos készséggel, gyakorlati tapasztalattal, valamint bizonyos személyes tulajdonságokkal kell rendelkeznie. Természetesen az mindig egy adott coachinghelyzettől függ, hogy ezek közül éppen mi kap nagyobb hangsúlyt, és milyen mértékben.

A coachnak nyilvánvalóan coaching ismeretekkel és gyakorlati tapasztalattal kell rendelkeznie. Például meg kell tudnia tervezni magát a coaching folyamatot, ismernie kell hatékony fejlesztő módszereket, és tudnia kell értékelni a coachingot. Ismernie kell továbbá a kutatási eredményeket és tendenciákat, nem utolsósorban pedig azt, hogy mi a vezető szerepe mások fejlesztésében.

Egy hatékonyan működő coach rendelkezik a vezetőfejlesztéshez releváns pszichológiai tudással, például tudja, hogyan tanulnak a felnőttek, és milyen működő módszereket érdemes használni a viselkedés hatékony megváltoztatására, ismer néhány, a vezetői stílus és személyiség kategorizálását segítő eszközt, az egyéni motivációk típusait, stresszkezelési technikákat, karrierfejlesztésre szolgáló modelleket.

A pszichológiai tudás mellett legalább annyira fontos az alapvető üzleti folyamatok és koncepciók (például hogyan történik az értékteremtés egy vállalatnál) ismerete, valamint hogy legyen rálátása arra, hogyan kapcsolódnak az egyéni és csoportcélok a stratégiai célkitűzésekhez. Jó, ha átlátja a szervezeti struktúrát és a tehetségmenedzseléssel kapcsolatos rendszereket. Tudnia kell továbbá, hogy melyek a vezető feladatai, felelősségi köre, és milyen elvárásokat támaszt a cég a vezetővel szemben a különböző vezetői szinteken. Hiszen általában mások a vezetői készségekkel és tapasztalatokkal kapcsolatos elvárások, és a személyiségnek is más-más tulajdonságai számítanak előnyösnek.

Egyre több cég rendelkezik ma már Magyarországon is kompetencia-modellekkel, melyek leírják a vezetőkkel szembeni készségelvárásokat, de sajnos csak nagyon kevesen használják ezt tudatosan a vezetőfejlesztésben. A coach, amennyiben jártas a kompetencia-modellezésben, és tanácsadói tapasztalattal is rendelkezik, segíthet a szervezeteknek a készségbeli elvárások pontos meghatározásában és viselkedésszintű lebontásában.

A coachnak számos készséggel is kell rendelkeznie. Ilyenek például a kapcsolatépítés és -fenntartás készsége, amely magában foglalja a bizalommal teli légkör kialakítását, bizalmas információk kezelését, magabiztosságot, visszajelzés kérését saját munkájáról. Fontos, hogy képes legyen bevonni az érintetteket a coaching folyamatába, és el tudja érni, hogy azok elköteleződjenek a közös munka mellett. Rendelkeznie kell tervezési készséggel, hiszen a coaching folyamatot meg kell tervezni, és hasznos, ha tudja, hogyan lehet fejlesztési tervet készíteni. A coach feladata a változás és fejlődés facilitálása, ami többek között a vezető nézőpontjának megismerését, kommunikációs készséget (beleértve a hallgatást), a viselkedés megfigyelését és visszajelzés adását, kérdezőtechnikákat jelent.

A coaching-munka talán legkészségigényesebb része maga a vezetői készség-értékelés. Ideális esetben rendelkezésre állnak értékelőeszközök, például értékelő központ, 360 fokos értékelés, és elegendő, ha a coach ezeket az eszközöket ismeri, és ezek eredményéről a vezetőnek konstruktív visszajelzést tud adni. Ha azonban ezek nem állnak rendelkezésre, és egyáltalán ahhoz, hogy a coach akár munka közben is fel tudja mérni, hol tartanak a készségfejlesztés folyamatában, egyéb készségértékelő módszerekben való jártasság szükséges, ilyen például a viselkedésalapú interjútechnika.

A coachnak képesnek kell lennie kiszámíthatatlan helyzetek kezelésére, egyenes kommunikációra bizonyos nehéz helyzetekben, a vezető konfrontálására, reális, ugyanakkor kihívást jelentő célok kitűzésére. A coach eredményorientáltsága kulcsfontosságú.

A személyiség alábbi tulajdonságai bizonyítottan támogatják a coach eredményességét: érettség, pozitív energia, optimizmus, lelkesedés, figyelem, érdeklődés, érzékenység, empátia, tapintat, nyitottság, rugalmasság, kitartás, önfejlesztésre való igény, hitelesség, etikus magatartás, a magas színvonalú és professzionális munka iránti elkötelezettség.

A különböző ismeretek, készségek és személyiségbeli tulajdonságok mellett természetesen számít a coach tapasztalata, amit hasonló iparágban, hasonló szintű vezető fejlesztésében vagy témában szerzett. Előnyös lehet továbbá, ha közgazdasági, pszichológiai, tréneri vagy tanácsadói hátérrel rendelkezik, illetve készségigényes tevékenységben ért el eredményt, például sportban, bizonyos művészeti ágakban. Egy coach hitelességét jelentős mértékben megnöveli, ha dolgozott vállalati hierarchiában, és rendelkezik vezetői tapasztalatokkal.

Kránitz Éva tanácsadó, coach
Personnel Decisions International
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mindenki coach, aki coachol? - avagy a life coaching sötét oldala

2019 és 2022 között 54 százalékkal nőtt a life coachok száma, így ez az egyik leggyorsabban növekvő szakma az Egyesült Államokban. Népszerűsége... Teljes cikk

Milyen az igazi emberközpontú munkahely?

Bár sok cég vallja magáról, hogy emberközpontú, legyen szó, akár az ügyfelekről vagy a munkavállalókról, és valószínűleg bizonyos folyamataik... Teljes cikk

Mi leszel, ha nagy leszel? - miért céltalanok a mai fiatalok és mit tehetünk ellene?

Hogyan vált a fiatalkori céltalanság társadalmi jelenséggé és mit tehetünk ellene? Mennyiben hibás a közösségi média? Ez az cikk segíthet a... Teljes cikk