Szerző: Filius Ágnes
Megjelent: 2 éve

Türelem-fejlesztésre lenne szükség
A másik, nagy, közgazdasági preferencia, amit vizsgálnak a döntések meghatározásakor az az időhöz való viszony. Ilyenkor azt mérik, hogy az egyén milyen módon hasonlítja össze a jelenkori nyereséget a jövőbelivel. „Azt nézzük, mennyire képes valaki a vágyait késleltetni, és ennek mi az ára” - mondja a kutató. A kérdés az, hogy dönt az egyén. Az „1000 Ft-ot ma, vagy 1250 Ft-ot jövő héten” -típusú dilemma kikényszerítik a döntést, és ebből ki lehet következtetni, hogy az adott egyén mennyi pluszpénzt vár el azért, hogy egy hetet várjon. Ha valaki erre a kérdésre a mai 1000 Ft-ot választja, akkor tudjuk, hogy több mint 250 Ft-tal többet kellene neki fizetni, hogy hajlandó legyen egy hetet még várni a nagyobb összegért. Ezeknek a vizsgálatoknak az eredményeit tekintve elmondható, hogy aki kevesebb kompenzációt vár a jelen nyereségéről a jövő eredményeiért való lemondásáért cserébe, az türelmesebb ember.

Fontos mutatója az egyén összes felhalmozási viselkedésének az, hogy képes-e befektetésekre, és ezen belül a saját humántőkéjébe való befektetésre. Hiszen, amit a jelenben tanulunk, azt csak a jövőben lehet használni, és forintosítani. A türelmes emberre jellemző az is, hogy továbbtanul, ami szintén növeli a jövőbeli sikereinek a lehetőségét.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a türelem ebben a fogalomkörben nem csak egy erényt jelent. Sok dolog játszik egyszerre szerepet abban, hogy türelmessé váljon valaki: nevelési siker, kifejlesztett technikák.

A türelem megléte nagyban összefügg nemcsak a tanulás képességével, a végzettség megszerzésével, a vagyoni megtakarítások meglétével, hanem az egészségügyi állapottal is. „A türelmetlen embereknek gyakrabban van pénzügyi nehézsége is”- mutat rá a kutató egy fontos összefüggésre.

Éppen ezért azt is lehet állítani, hogy a türelem az egyik kulcsa a sikeres életnek. Akkoris, ha nem teljes bizonyossággal bizonyítható a türelem és a siker együtt járása, mégis lehet azt mondani, hogy jót tenne egy kis türelem-fejlesztés az iskolákban, de a munkahelyi fejlesztési folyamatoknak is ezt a képességet kellene egy kicsit jobban erősíteni.

A nagylelkűség és a bizalom fontos építőkövek a sikerhez vezető útonMivel a sikerhez más is kell a pénzen kívül, ezért a társas preferenciákat is vizsgálják Kiss Hubert Jánosék a középiskolások körében. Többféle méréssel bizonyították, hogy az egyenlőtlenség-kerülés, a nagylelkűség, a bizalom fontos alapjai az iskolai sikernek.

Egy nagyon fontos új kutatási irányról is beszélt a kutató. A középiskolásoknál azt vizsgálják, hogyha az osztályban nő a bizalmi szint a különböző beavatkozásokkal, javul a szociális légkör, akkor az hogy hat a teljesítményre. Feltételezhetjük, hogy a csoportos együttműködés javítására pozitívan hat a nagylelkűség megélése, a kutató szerint.

A belső kontrollos személy sikeresebb a külső kontrollosnálAz „álom-munkavállaló” úgynevezett belső kontrollal rendelkezik, mégis egy idő után minden munkáltató a külső kontrollos személyeket kezdi keresni, mert őket könnyebb irányítani.

Ha a közbeszédből a tudományos életbe emeljük át ezt a fogalmat, akkor azt tapasztaljuk, hogy a kontrollhely azt a világszemléletet fedi le, amely szerint mennyire hisz abban az egyén, hogy az életét a saját befolyása alatt tudja-e tartani. A rossznak ő maga az okozója, vagy a sors, illetve más személyek felelősségét kutatja ebben az esetben? A belső kontrollos személy a sikert és a kudarcot a saját tevékenységének az eredményeképpen nézi. A kutató intuíciója a kutatás kezdetekor az volt, hogy aki belső kontrollos személy, az a tevékenységeket a saját felelőssége tudatában teszi/nem teszi meg. Ez pedig mindenképpen erőfeszítésre sarkallja az aktív személyt. És aki erőfeszítést tesz, az várhatóan sikeresebb lesz. Márcsak azért is, mert legalább megpróbált tenni valamit a siker bekövetkeztéért, vagy a kudarc elkerüléséért.

Nemzetközi szakirodalom szerint a külső, vagy belső kontrollosság hat az egyén egészségi állapotára, a megtakarításaira és az iskolai eredményeire egyaránt. A munkapiaci helyzetet is meghatározza ez az attitűd. A belső kontrollosok ugyanis kevésbé válnak munkanélkülivé, könnyebben találnak új, jobb minőségű munkahelyet, ahol egyszerűbb a beilleszkedésük, és haladnak előre a ranglétrán.

Természetesen azt nehéz eldönteni, hogy mi volt előbb, a magasabb önértékelés hoz sikert, vagy a sikeres embernek természetszerűleg nő az önértékelése. De az biztos, hogy a sorsra bízott változásokhoz képest az egyéni erőfeszítés az, aminek lehet valamilyen eredménye.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - A türelem határozza meg a sikerességet?
2. oldal - Türelem-fejlesztésre lenne szükség
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.03.302 Napos Agilis Képzés HR szakembereknek, élő videokonferenciás A képzés elsősorban toborzással, talent managementtel és képzéssel foglalkozó, agilis átalakulást segítő HR szakembereknek szól, akik szeretnék megérteni, mi az üzleti és IT területek elvárása az agilis transzformáció során. Bemutatjuk, hogyan tudnának hatékony támogatói és partnerei lenni az agilis átalakulásban részt vevő csapatoknak, és hogyan tudják megtalálni a szervezethez leginkább illő, megfelelő kompetenciákkal bíró agilis jelölteket. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az informatikai vezetők váltak a vállalatfejlesztés motorjává

A technológiai szektor fejlődésének hajtóerejévé váltak az elmúlt években az informatikai vezetők. Teljes cikk

Így zárják a 2020-as évet a HR vezetők (4.) - Endrei-Kiss Judit, Telenor

A régi vezetői modellek megdőltek, az embereket a felhatalmazó közeg tudja igazán motiválni. A krízisek pedig rengeteg tanulási lehetőséget... Teljes cikk

A koronavírus a 30-asok több mint felének munkahelyét érintette kedvezőtlenül

Egy felmérés szerint a járvány második hulláma alatt a 30-asok egynegyedének csökkent a bére, a korosztály kétharmada nem tudott otthonról... Teljes cikk