Szerző: HR Portal Megjelent: 9 éve

Céltábla a tehetségek hátán

Könnyű dolga van ma a jól teljesítő munkatársaknak, a kimagasló teljesítmény ugyanis felértékelődött a munkáltatók szemében, miközben a gazdasági válság közvetlen-közvetett hatásai a vállalati szektor minden részébe beszivárogtak. A tehetségek megtartásának, teljesítményük javításának leghatékonyabb módja azonban nem változott a gazdasági recesszióban sem. Jobban, de legalább ugyanolyan mértékben kell ismerni őket, mint ahogy ők ismerik saját magukat.

images

Az ismeretek hiánya az úgynevezett "mental turnover" jelenségben mutatkozik meg: ég a villany az irodában, bent is találjuk a munkatársakat fizikai értelemben legalábbis, de fejben mindenki máshol jár.

Hogyan vesszük fel a potyautasokat?

A kevésbé jó képességű embereket legtöbbször pontosan úgy vesszük fel, ahogy a többi dolgozót és a legnagyobb árbevételt, profitot, növekedést produkáló munkatársakat. Különösen igaz ez az értékesítő, üzletkötő munkatársakra, hiszen tökéletesen egyformának tűnnek a kiválasztás pillanatáig.

A felvételi procedúra általában a múlt ellenőrzésével kezdődik: értékeljük a jelölt tanulmányait, tapasztalatát, az általa elvégzett tanfolyamokat. Megpróbálunk annyi információt szerezni az illetőről, amennyi csak lehetséges, mielőtt további időt, energiát fektetnénk a döntés meghozatalába. Ha átmegy valaki az előszűrésen, találkozót beszélünk meg vele.

A Profiles munkatársainak többsége interjútréningeken fejleszti magát, kialakítunk egy szisztémát, hogy az információgyűjtési procedúrát minél hatékonyabbá tegyük. Ha fél óra beszélgetés után alkalmasnak találjuk a jelöltet, továbbítjuk a következő munkatárshoz egy újabb beszélgetésre. Érdekes, hogy a cégek többsége a felvétel során kizárólag az interjúra alapoz, pedig kutatások bizonyítják, korántsem tökéletes ez a módszer: strukturáltságuk függvényében a sikeres kiválasztási döntéshez szükséges információ-mennyiség 14-51 százalékát biztosítják.

Ha visszaemlékezünk az utolsó állásinterjúnkra

A pozitív megközelítés szerint az tesz jó benyomást az állásinterjún, aki megpróbálja minél jobban kidomborítani az erősségeit, és mindezt a munkaadó elvárásaihoz, igényeihez pozícionálja. Egyre több felmérés világít azonban rá, hogy egy pozíció elnyeréséhez sokan elferdítik a valóságot például múltbeli teljesítményük, elvégzett tanulmányaik, korábbi munkájukra vonatkozólag.

Vigyázat, jéghegy!

Amikor a munkatárs az interjúra érkezik, olyan, mint egy jéghegy: csak felső 10 százalék látszik belőle, a vízszint alatti 90 százalék viszont szinte elképzelhetetlen. Ereje teljében érkezik, makulátlanság jellemzi, fehérebb a fehérnél. A felvételt követő első hónapok még a maximális erőfeszítésekről szólnak. A felszín alatti, láthatatlan részt rossz esetben (általában) a próbaidő végét követő hónapokban ismerjük meg. Értékesítők kiválasztásakor még a legfelkészültebb vezető, a legnagyobb tapasztalattal rendelkező "róka" szimata is csalhat. A kiválasztásra jelentkező jelölt az interjún az általa leginkább ismert, legjobban kedvelt "termék" - önmaga - értékesítésére készül. Tisztában van vele, ha nem elég felkészült (elsősorban saját magából, erősségeiből), akkor percek alatt elpárolognak az esélyei az állás megszerzésére.

Mi teszi sikeressé a kimagasló teljesítményű munkatársakat?

A Harvard Business Review munkatársai 360 ezer ember karrierjét követték húsz éven keresztül, tizennégy iparágban. A felmérést készítők arra keresték a választ, mi teszi sikeressé a kimagasló teljesítményű munkatársakat. Ekkor publikálták először, hogy nincs szignifikáns összefüggés a teljesítmény és a tanulmányok (végzettség), a nem, a kor, a bőrszín, és még relatíve sok, gyakran, a kiválasztás során komolyan mérlegelt jellegzetesség között. Ekkor tették közzé azt a kutatási eredményt is, hogy a későbbi siker egyik fontos eleme, ha a munkatárs-jelöltet összehasonlítják a munkakörrel. Vagyis a jelölt képes-e elvégezni a munkaköri feladatokat, és mennyire motivált a feladatok elvégzésére egy olyan környezetben, amely megfelel a személyiségének és a viselkedésének.

Humán tőke befektetések kimagasló megtérüléssel

Egy értékesítő csapaton belül általában egyenlőtlenül oszlik el a teljesítmény: "csillagok", "átlagosak" és "potyautasok" is vannak köztük. Jellemzően nincs különbség a három kategória jövedelmének kalkulációjában. A kimagasló teljesítményű munkatársakban közös tulajdonságokból profil képezhető. Ez a profil használható arra, hogy a legalacsonyabb teljesítményű munkatársakat - kapacitásuk, a "hardver" függvényében - átlagossá, az átlagosakat kimagasló teljesítményű, "húzóemberekké" fejlesszük. Ennél a technikánál gyorsabban, egyszerűbben, költséghatékonyabban - az emberi oldalt tekintve - nem lehet szignifikáns árbevétel-, profitnövekedést elérni. Ezt a Profiles International húsz éve, nap, mint nap bizonyítja világklasszis cégekkel, partnerekkel.

Székely Gábor
Profiles International Hungary
Follow hrportal_hu on Twitter

Ügyfél- vagy jelöltszerzés, a módszer hasonló

Az önéletrajz alapján úgy gondoljuk, hogy találtunk végre egy igazi gyöngyszemet. Behívjuk, elbeszélgetünk vele aztán pedig eltűnik. Nem válaszol, lemondja a következő találkozást, vagy csak simán eláll a lehetőségtől. Ugye ismerős? Vajon mi történt, hol hibáztunk a folyamatban? - Hamsik Gábor, az Értékesítési Vezetők Blogjának szerzője írt erről a HR Blogon.tovább..

További cikkek
Ügyfél- vagy jelöltszerzés, a módszer hasonló

Az önéletrajz alapján úgy gondoljuk, hogy találtunk végre egy igazi gyöngyszemet. Behívjuk, elbeszélgetünk vele aztán pedig eltűnik. Nem válaszol,... Teljes cikk

Ügyfél- vagy jelöltszerzés, a módszer hasonló

Az önéletrajz alapján úgy gondoljuk, hogy találtunk végre egy igazi gyöngyszemet. Behívjuk, elbeszélgetünk vele aztán pedig eltűnik. Nem válaszol,... Teljes cikk

Az eddigi legnagyobb sztrájkra készülnek a Ryanair-nél

A Reuters hírügynökség értesülései szerint jövő szerdán és csütörtökön 600 járatát törli a légitársaság, mert a dolgozók sztrájkba... Teljes cikk

Az ukrán kormány megtiltotta az állami vállalatoknak, hogy nagy összegű prémiumokat adjanak

Megtiltotta az ukrán kormány az állami vállalatoknak, hogy jutalomként nagy összegű bónuszokat fizessenek alkalmazottaiknak az ország jelenlegi... Teljes cikk

Négymilliárdos adócsalási ügyben 50 ember ellen emeltek vádat

Vádat emeltek ötven ember ellen Bács-Kiskun megyében, mert egy számlázási láncon keresztül több mint négymilliárd forint adót csaltak el. A... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár