kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Itt az új feszültség az álláspiacon: a vendéglátósok nem mennek gyári munkásnak

A koronavírus-járvány dacára újra pörög a hazai termelői és kiskereskedelmi szektor. A fő probléma, hogy nincs elegendő kékgalléros munkavállaló. Milyen eszközöket vetnek be a cégek? Hogyan lehet külföldit behozni? Mi kell a profi toborzáshoz?

Erről is kérdeztük Toldi Gábor toborzási szakértőt, a novemberben megrendezésre kerülő RecruiTECH Blue konferencia szervezőjét.

Hogyan kezelték a termelő cégek a covid-válságot a munkaerő szempontjából?

Toldi Gábor: Sokféle megoldást láttam. A legjobb helyzetben most azok a munkáltatók vannak, akik vérrel-verítékkel, kölcsönös kompromisszumokkal és némi plusz költséggel megtartották dolgozóikat a tavaszi karanténidőszak alatt. Ők zökkenőmentesen indultak újra, mert általánosságban elmondható, hogy nyártól újra felfutottak a megbízások. A legrosszabb azoknak, akik azonnal több száz fős leépítéssel reagáltak a hullámvölgyre. Nekik most duplán nehéz újra feltölteni a létszámot. Azokat, akiket elküldtek, nagyon nehezen tudják megszólítani és visszahívni.

A munkahelyi mindennapokban is sok feszültséggel járt a március óta tartó járványhelyzet. A fehér- és a kékgalléros állomány közé éket vert a covidhelyzet kezelése. Akadtak munkaadók, ahol az irodai dolgozókat home office-ba küldték, ami a fizikai dolgozók körében okozott visszatetszést. Máshol az “egy hajóban evezünk” jegyében mindenkinek be kellett járni, amin a szellemi dolgozók háborodtak fel. Az egészségügyi dolgozók és a bolti eladók mellett számomra azok a toborzók is hősök, akik a járványhelyzetben kiskereskedelmi vagy termelői munkákra kerestek és vettek fel embereket személyesen.

Mit lát most a magyar kékgalléros álláspiac legnagyobb problémájának?

Hatalmas az ellentmondás: miközben több százezer embernek nincs munkája, addig a termelő cégek nem találnak megfelelő számú és minőségű munkaerőt, azaz nem találkozik a kereslet a kínálattal. Továbbra is kevés a szakmunkás - az autóvillamossági szakember, a CNC-s, a kisgépkezelő, a járművezető, a gépbeállító, műszerész és betanított munkásból, más néven operátorból sincs megfelelő számú és minőségű jelölt.

Nehéz operátort felvenni
Jelenleg a legnagyobb kihívás számunkra az operátorok felvétele. Nehezebb, mint március előtt” - mondta Pinczés Balázs, az autógyáraknak klímaberendezéseket gyártó Hanon Systems Hungary Kft. HR igazgatója. A cégnek Székesfehérváron, Pécsett és Rétságon van telephelye az 1700 fős létszám 85 százaléka kékgalléros: nagyrészt operátor, gépkezelő, forgácsoló, technikus, CNC-megmunkáló, raktáros pozíciók mellett mérnöki és más felsőfokú végzettséget igénylő nyitott pozíciók betöltésén dolgoznak. “Egy év növekedést biztosan látunk előre - amely a jelenlegi gazdasági és autóipari helyzetben nagyon jó, addig folyamatosan emelkedik a létszámunk, több száz főt veszünk fel” - teszi hozzá a HR igazgató.

A toborzáshoz a teljes “fegyverarzenált” felvonultatják: Kölcsönző cégeket bíznak meg, működik munkatárs-ajánlási program, állásportálon, a közösségi médiában, a nyomtatott sajtóban, óriásplakáton hirdetnek de nagy hangsúlyt kap a diákok és a nyugdíjasok foglalkoztatása is.

Pinczés BalázsPinczés Balázs
Mi fontos egy operátornak? “A jó bér, az emberi bánásmód, a jó vezetés, a családias légkör, a kiszámíthatóság ebben a kiszámíthatatlan világban. Számít a cafeteria, a meleg étkezési lehetőség, és apró dolognak tűnik, de kiemelten fontos az is, hogy időben és pontosan kapjanak fizetést” - összegez Pinczés Balázs, a BLUE konferencia előadója.

Hozzáteszi, hogy gyakori probléma az állásra jelentkezők nem megfelelő egészségi állapota, ami az utóbbi tíz évben szerinte sajnos nagyon sokat romlott. “A jelöltek fele kiesik ezen a rostán: nem szed gyógyszert a magas vérnyomásra, nincs szemüvege pedig rossz a látása, elhízott vagy alultáplált. A három műszakos munkarendhez és az utasítások elolvasásához ezek alapvető felvételi kritériumok.” A Hanon Systems a magyarországi állomány mellett kis létszámban Vajdaságból alkalmaz magyar és szerb vendégmunkásokat. Pinczés Balázs elmondta, hogy vállalatuk nagyon elégedett velük, bár az egészségügyi szűrőn onnan is sok jelölt esik ki.

A Hanon Systems jellemzően szerződéses autóbuszokkal szállítja munkába a dolgozókat. Optimális esetben 30-60 percnél nem jó, ha hosszabb a bejárási idő. “A legnagyobb gond a mai munkaerőpiacon, hogy nincs elegendő minden kritériumnak megfelelő sofőr” - árulja el a HR-igazgató. A külföldi vagy távolabbról érkező magyarországi vendégmunkásokat külsős szolgáltatóval szállásokon helyezik el. Ilyen esetekben a HR osztály munkatársai lehetőleg mindig megnézik és jóváhagyják a szállásokat, csak utána költözhetnek oda a munkavállalók, ha az épület és a szobák korszerűek, tiszták és biztonságosak.


Mi a céges válasz erre?

Toldi Gábor: A munkáltatók újra a külföldi munkavállalók felé fordultak, Ukrajnából és Szerbiából pótolják a hiányt. Nyílt titok a termelő cégeknél: az ukrán betanított munkás sokszor jobban dolgozik és kevesebb a probléma vele, mint a helybelivel. Már nem áll meg az ukrajnai toborzás Kárpátalján, hanem az ország belsejében is keresnek munkavállalókat helyi közvetítőkkel. A gyártósori munkások között pedig képzett szakmunkások, sőt diplomások is felbukkannak.

Szintén kihívásnak látom, hogy folyamatosan érkezik az új technológia a termelésbe, új munkavégzési elemek jelennek meg. Ebben a munkaerőhiányos helyzetben még inkább felértékelődnek a céges belső képzések. Sajnos, az új felnőttképzési törvényben előírt adminisztráció rettentően megnehezíti a munkaadók dolgát.

Trendnek látom a termeléshez lazábban kötődő feladatkörök kiszervezését is. Az outsourcing a 2008-as válság idején robbant be a kölcsönzéssel, most új lendületet kap. A cégeknek kellenek a túléléshez a rugalmas foglalkoztatási megoldások.

Toldi GáborToldi Gábor: Elképesztőnek tartom, hogy a termelő vállalatok többsége nem használ jelöltkezelő rendszert a kékgalléros állományra.
Milyen változásokat hozott az utóbbi fél év a toborzási technikákban?

Toldi Gábor: A személyes toborzórendezvények eltűntek. Erősödik az online kiválasztás a kékgalléros pozíciókban is. Az állásportálokon lassan visszaállnak a márciusi hirdetésszámokhoz, de azért még alatta vannak a korábbi időszaknak. A Facebook és a Google egyre fontosabb a fizikai toborzásban, a Jófogás.hu is nehezen megkerülhető.

Ezen kívül sok újdonságot látni a piacon. Ismerek céget, amely nemsokára online állásbörzét szervez kizárólag saját munkaköreire. Valahol chatbot vagy telefonos gépi hang végzi az előszűrést és három-négy egyszerű kérdést tesz fel a potenciális jelölteknek. Például: Hajlandó-e több műszakban dolgozni? Megfelelő lenne-e ekkora fizetés? Hajlandó-e bejárni ide? Megkereshetik-e a kollégák? Ha ezekre igen a válasz, akkor jön a 2. kör.

Miben kellene a cégeknek előrébb lépniük?

Toldi Gábor: Kettőt emelnék ki, az online jelöltutat és a sebességet. Akkor hatékony a toborzás és a kiválasztás, ha a hirdetés megtekintésétől az első munkanapig a jelölt a legkevesebb akadállyal szembesül és végig az az érzése, hogy itt jó lesz dolgozni, itt figyelnek rá.

Ehhez egyebek mellett mobiltelefonra és fizikai munkavállalókra optimalizált céges karrieroldal kell és egyszerűsített jelentkezés. Ez teljesen más megközelítést igényel, mint a kvalifikált, fehérgalléros toborzás. A jelölteket nem érdekli a cég története, missziója, mérföldkövei, társadalmi felelősségvállalása, ám annál inkább, mennyi lesz a nettó bér, mi van benne a cafeteriában, hogyan néz ki az ebédlő, a gyárcsarnok, az öltöző, a munkásszálló, hol vannak a buszjáratok, mit tesz a cég az egészség érdekében. Teljesen felesleges az önéletrajz, inkább a legfontosabb adatokat kell egy egyszerű űrlapon bekérni. Egy kezemen meg tudom számolni azokat a nagy cégeket, amelyek ilyen megközelítéssel toboroznak. Elképesztőnek tartom, hogy a termelő vállalatok többsége nem használ jelöltkezelő rendszert a kékgalléros állományra.

Kritikus tényezőnek látom a sebességet is. Sok jelöltnek nincs megtakarítása, azonnal munkába akar állni, hogy fenn tudja tartani magát. Az nem elegendő, hogy egyik héten begyűjtöm a jelentkezéseket, a másik héten meghallgatom őket és tesztelem, a harmadik héten munkába állhat. Az alkalmas munkavállalók napok alatt elkelnek más munkaadóknál.

Toborzástechnológiai tudásban is látok elmaradást. Kevesen építettek ki kékgalléros állományra pályázói managementrendszert. Az sms marketinget nem nagyon használják, nem tudják pontosan, honnan jön a forgalom a karrieroldalra, milyen pozíciót, milyen tartalommal és hol kellene hirdetni.

A válság előtti szintre állt vissza a munkaerő-kölcsönző

A gazdasági helyzet változására a munkaerő-kölcsönzők rendkívül érzékenyek. Ha baj van, legelőször látszik ha javul a helyzet, az is elsőként jelentkezik náluk.. Hogyan áll most a munkaerő-kölcsönzéssel, közvetítéssel és diákmunkával foglalkozó WHC? “Megbízások volumenében már elértük a 2020. márciusi szintet. Sőt, a vevőink extra létszámokat rendeltek a raktárkészletek visszatöltése és a közelgő karácsonyi szezon okán, így ismét a megfelelő számú és képzettségű munkavállaló megtalálása a kihívás” - mondja Göltl Viktor ügyvezető.

Göltl ViktorGöltl Viktor
Hiába ugyanis a KSH szerinti 216 ezer munkanélküli, valamint a pandémia hatásának kitett ágazatokban - például turizmus, vendéglátás - elbocsátott emberek sokasága, gyári munkát a többségük nem akar vállalni: más kompetenciákkal vannak felvértezve, elsősorban a szakmájukban szeretnének újra munkát találni, mert azt szeretik csinálni. Ha pedig egy pincér vagy szakács képzettségű munkavállaló kényszerből belevág a gyári munkába, akkor azt valószínűsíthetően csak átmeneti időre teszi. A fentiek következtében a WHC is kénytelen ismét külföldről, például Ukrajnából vagy Szerbiából munkaerőt toborozni. A jelenleg érvényes szabályok szerint az onnan érkező dolgozók tíz nap karantén után állhatnak munkába. A WHC ügyel arra, hogy ne tömegszálláson, hanem szétszórtan, kisebb létszámban helyezze el a munkavállalókat, ami drágább, de fontos intézkedés a járványveszély csökkentésére.

Göltl Viktor elmondta, hogy jelenleg főként online eszközökkel tesztelik a jelölteket. Bizonyos esetekben - például egy összeszerelési feladatnál - azonban nem kerülhető ki a személyes találkozás. A jelöltek egészségmegőrzéséért mindent megtesznek: a munkáról szóló tájékoztatókon kevesebben ülnek egy teremben, kötelező a maszkhasználat,a kézfertőtlenítés és a távolság megtartása.


November 19-én és 20-án tartják a kékgalléros toborzásra fókuszáló RecruiTECH Blue rendezvényt online formában. Mit emelne ki a programból?

Toldi Gábor: 16 HR vezető osztja meg gondolatait a kékgalléros foglalkoztatással és toborzással kapcsolatban a termelői- és a retail szektorból. Kikerülhetetlen téma az egészségmegőrzés, amelyről a Richter Gedeon gyógyszergyár HR vezetője beszél. Várom a Continental vezető mérnökének az előadását, ahol az élőmunka kiváltására dolgoztak ki félautomata megoldásokat. Bemutatkozik egy chatbot, amely a TikTokon ment nagyot és munkaadói márkát is építettek vele. Megvitatjuk a képzési kihívásokat, különös tekintettel az új felnőttképzési szabályozásra. A nehéz időkben különösen fontos rugalmas foglalkoztatás eszköztárát a Tesco áruházlánc HR vezetője mutatja be.

Kiket várnak?

Toldi Gábor: Mindazon termelői és bolthálózattal foglalkozó, toborzási HR szakembereket, vezetőket, retail-lánc igazgatókat és termelési vezetőket, akik küzdenek a munkaerőpiac kihívásaival, akik szeretnének hallani vállalati jó gyakorlatokat és esettanulmányokat.

Jegyek és jegyárak a rendezvényre itt: https://blue.recruitech.hu/jegyek
 

 

 

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
"Szellemállásoktól" hemzsegnek az állásportálok - de mi értelme a kamu álláshirdetéseknek?

A munkáltatók olyan látszólag nyitott pozíciókat hirdetnek meg az állásportálokon vagy börzéken, amelyeket soha nem is akartak betölteni. Mi... Teljes cikk

Így áll a munkaerőpiac 2024-ben: hány jelentkezést nyújt be egy átlagos álláskereső?

A jelentkezők többsége legalább kettő, de maximum öt helyre adja be egyszerre az önéletrajzát – többek között ez derült ki az 55. Műegyetemi... Teljes cikk

Égető dilemma: honnan lesz 300 ezer új munkavállaló Magyarországon?

Ambiciózus célt tűzött ki maga elé a kormány: 2030-ra 85%-ra szeretnék emelni a magyarországi foglalkoztatottsági rátát. Ehhez főleg a 15-29 éves... Teljes cikk