kapubanner for mobile
Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 7 éve

„Legalább betettem a lábam a küszöbön” - ezért jó, ha átmeneti is a munka

A munka világa tagadhatatlanul változik, kérdés, hogy milyen súlypontokat látnak benne a munkáltatók, a munka világában működő tanácsadó cégek és azok a munkaközvetítők, akiken keresztül 50 millió embert foglalkoztatnak a munkaerőpiacon. Az idén 50 éves World Employment Confederation közzétette éves jelentését, amelyhez 50 országban készítettek kutatásokat egy éven keresztül. A jelentésből az is kiderül, hogy ennek az ágazatnak mi a szerepe a munka világában és a HR-ben.

images

images

A munkaerő-közvetítésben, tanácsadásban, munkaerő-toborzásban világszerte 169 ezer ügynökség és 1,5 millió HR szakember dolgozik. Bár iparágak szempontjából és földrajzilag jelentős eltérések vannak, eredményeik szerint az ügynökségeken keresztül munkát vállalók 33% korábban munkanélküli volt, míg egy év múlva csak 21% lesz újra állástalan. Más szempontból nézve az ügynökségi munkát kezdők 43%-a dolgozott korábban is, ugyanakkor nekik viszont 71%-uk egy évvel később is állásban tudott maradni. Vagyis a szolgáltatók fontos szereplőnek látják magukat a foglalkoztatás lehetővé tétele, a munkaerőpiacba bevonás szempontjából.

Ahogy abban is lényegesnek érzik szerepüket a kutatás összefoglalója szerint, hogy az ügynökségeken keresztül munkát vállalók harmada 25 év alatti, vagyis kaput jelentenek a fiatalok számára a munkaerőpiacra, akiket például Európa szerte még mindig leginkább sújt a munkanélküliség. A World Employment Confederation ügyvezető igazgatója, Dennis Pennel szerint, például Indiában a munkáltatók 92%-a nem venne fel állandó munkavállalókat, ha nem foglalkoztathatnának közvetítőkön keresztül. Ugyanakkor a közvetítői piac így is viszonylag szűk, az USA, Kína, Japán és India áll az élen 2% körüli foglalkoztatással, míg Európa például 1,9%-os a lefedettség (Az egész világra nézve az átlag a dolgozó populáció 1,7%-a).

A felmérés során arra is fény derült, hogy az ügynökségeken keresztül dolgozók 81%-a elégedett a munkájával. Az Egyesült Államokban alkalmi munkára kiközvetített munkaerő 62%-a úgy véli, hogy ez alatt az időszak alatt új készségeket sajátított el, Franciaországban még többük, 90%-uk látja úgy, hogy szakmai tapasztalatokkal tudott gazdagodni ez alatt az idő alatt. A brit cégek fele szerint pedig ilyen módon aktuális szükségleteiknek megfelelően tudnak szakképzett munkaerőhöz jutni, határozott időre. (Nem olyan régen összeszedtük, hogy azért nem mindenkinek annyira ideális megoldás az időszakos munkavégzés, hiszen a karrier és a bevételek is nehezebben tervezhetőek hosszú távra.)

A szektor globális árbevétele 417 milliárd euró. A legtöbb közvetítő, toborzó, karriermenedzsment cég Európában működik a korábban említett 169 ezer cég 40%-a, az amerikai kontinens két része 33%-ot tesz ki, Ázsia és Ausztrália 25%-ot, Afrika mindössze 2%-ot.

Összességében 2015-ben több mint 43 millió embert közvetítettek ki, ebből csak az Egyesült Államokban 15,6 millió volt az így dolgozók száma, Kínában 8,6 millió felett, Japánban, Indiában és Franciaországban 2 millió fő felett. A magyar adat: 124.576 fő. Ugyanakkor a viszonylagosan alacsony adat ellenére, ez az országban a munkaerő 2,7%-át jelenti, ami jóval az európai átlag felett van, sőt az Egyesült Királyság, Ausztrália, Új-Zéland, Hollandia és Luxemburg után Magyarország a hatodik a közvetített munka részarányát tekintve.
megoszlás

közvetítés


A kutatás annak is utánament, hogy milyen esetben döntenek úgy a vállalkozások, hogy bizonyos tevékenységeiket kiszervezik. Az derült ki, hogy átszervezés esetén a leggyakoribb ez a lépés, utána következik a cégek összeolvadása, felvásárlás, majd a vezetésben történő változás esetén, üzembezáráskor. A legkevésbé fordulnak külső segítségért gyenge vállalati vagy egyéni teljesítmények esetén.

kiszervezés


A toborzást leggyakrabban Észak-Amerikában szervezik ki, itt 44% az arány.

kiszervezés


Arról is készült látványos infografika, hogy míg az ügynökségi munka elvállalása előtt a munkavállalók fele munkanélküli volt, addig egy évvel később mindössze negyedük lett újra állástalan.

munkanélküliség


A felmérés készítői megkérdezték azt is, hogy miért választják a munkavállalók a foglalkoztatásnak ezt a formáját. A leggyakrabban előkerülő indok az volt, hogy ezen keresztül remélnek tartós, hosszú távú munkához jutni (azért végső soron a többségnek mégis ez a célja), második ok, hogy nem találtak más módon tartós munkahelyet, utána sorban, egyre kisebb arányban szerepelnek a további motivációk: a tapasztalatszerzés lehetősége, készségek fejlesztése, rugalmas beosztás, munkaidő, tartós állások közötti idő kitöltése, a háztartás bevételének kiegészítése, tréning, egyéb családi feladatok ellátása mellett végzett tevékenység, költözés után végzett munka. (Az Egyesült Államokban felvett válaszok alapján.)

Ahogy korábban is említettük, több mint 80% elégedett az így végzett munkával összességében. Néhány országról adatokat is láthatunk.

elégedettség


Érdekes, hogy a munka megtalálásában kiben bíznak leginkább az álláskeresők például Franciaországban: 44% a családban és barátokban, 16% a privát közvetítő cégekben, 12% az egyéb kategória, ez után jönnek az álláshirdetések, az állami szektor és az online álláslehetőségek.

Sokan a válaszadók közül úgy érzik, hogy az ügynökségi munka folyamán olyan tudást, készségeket szereztek, ami jövőbeni foglalkoztatási esélyeiket javítja. Szintén amerikai adatok alapján 62% véli, hogy készségei fejlődtek vagy újakat tanult, 59% azt gondolja erősebb lett tőle az életrajza, ugyanennyien pedig a tapasztalatot értékelik.

előnyök


Aki további adatokra, szép infografikákra kíváncsi, az böngéssze tovább a WEC teljes jelentését.

Összes infografika forrása: a WEC Global felmérés
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Sofőrből konyhai kisegítő: thai karriertörténet Magyarországon

Amikor a világ másik feléről veszünk fel munkavállalókat, és hónapokat várunk rá, biztosítékokat keresünk. Ez természetes, és ezért is... Teljes cikk

Megtaláltam az utódomat: toborzási esettanulmány

Lévai Balázs a magyar diákokat a külföldi felsőoktatásra felkészítő Engame Akadémia alapítója fél évvel ezelőtt elhatározta, hogy átadja a... Teljes cikk

Munkahely van, már csak dolgozó kellene

2024 első negyedévében a hazai munkáltatók 31 százaléka bővíteni tervezi létszámát, miközben csökkentést 21 százalékuk jelez előre – derül... Teljes cikk