Megjelent: 4 éve

3 vezetői "magatartás", amely minőségi csoportmunkát csinál az unalmas értekezletből

A jól megkoreografált értekezletet legtöbbször olyan vezetők jegyzik, akik már önmagukban is tanulásra vállalkozó emberek. A tanulás egy nagyon fontos belső igény. Enélkül, előbb-utóbb, unalmassá, rutinná válhatnak mindennapi feladataink.

Ismerek olyan vezetőket, akik nagyon eredményes megbeszéléseket vezetnek. Sikerük titka: három olyan szokásuk, gyakorlatuk, amelyeket minden értekezlet-esetben alkalmaznak.

1) Tanulnak, tudást szereznek, felkészülnek. A vezető nagyon ritkán kap egy jól működő, önmagára fitt értekezlet struktúrát, azaz nincs olyan mentora, vagy nem kap olyan képzést, amiből megtanulhatja, hogyan építsen fel egy jó koncepciót. Az első legfontosabb magatartás tehát a FELKÉSZÜLTSÉG! Egyszerű folyamat: olvass, járj utána a témádnak, ha pedig már elég elmélet birtokában vagy, akkor készülj is fel rendesen a megbeszéléseidre.

2) Valóban kísérleteznek, és alkalmazzák az ötleteiket a gyakorlatban. Előfordul, hogy koncepció ugyan van, a vezető mégsem alkalmazza azt a különböző célú értekezleteken. Az élményértekezlet megteremtése, egyfajta, folyamatos alkotó munka és gyakorlás. Ez kevés vezető számára derül ki az eljén, ezért nagyon sok kudarc éri őket. A második alappillér ezért a BÁTORSÁG!

3) Nagyon jelen vannak. A megbeszéléseken mindig történnek váratlan események. Ilyenkor a vezető leblokkolhat és elvesztheti az irányítást. Az eredményesség alapja, hogy a vezető teljes figyelmével legyen jelen, rugalmasan kövesse a csoport ritmusát és kommunikációját anélkül, hogy szem elől tévesztené a célt. Tudatos jelenléte, amikor saját témába vágó gondolatait képes a háttérben tartani miközben a csoport igényeit észleli, segíti őt abban, hogy könnyedén és rugalmasan legyen úrrá a fennakadásokon. A harmadik elengedhetetlen összetevő ezért a folyamatos JELENLÉT.

A jó hír az, hogy a kisiklott értekezletvezetési jelenségeket tulajdonképpen teljesen át lehet írni. Főleg akkor, ha te, a vezető átgondolod, hogy mire is szeretnéd használni a csoportmunkát és a csoporttagok drága idejét.

Manapság, a tudás megszerzése nem egy egyszerű folyamat. Sok esetben nehéz eldönteni, hogy két, három vagy akár négy különböző módszer és elméleti anyag közül melyiket érdemes alkalmazni, beépíteni a mindennapi munkába. Az értekezletvezetés, ráadásul, igen megosztó téma, pedig ez az a helyzet, amiben a kiemelkedő vezetők megkülönböztetik magukat a középszerűtől, amelyben építhetik saját brandjüket, kvalitásukat. Megfontolandó értelmesen foglalkozni vele. A fejlesztésre fordított idő nagyon hamar megtérül, eredményeket produkál és bónuszként éltető, jó munkahelyi közösséget teremt .

A döntést végül minden esetben az egyéni igények körvonalazódása határozza meg. Ha a legjobb akarsz lenni, akkor kikerülhetetlen, hogy inspirálódj, iheletet meríts a szakirodalomból, szakmai coach-októl! Praktikus tudást kell szerezz, olyat, amit akár már aznap alkalmazni tudsz és nem csak vezetőként, hanem csoporttagként is profitálhatsz belőle.

Hegyi Nóra
SolutionCafes

  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter