kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

Stresszkezelés tréninggel?

A munkahelyi stresszkezelésnek ma már számos formája létezik: van, ahol kényelmes székek és stresszlabdák a kellékei az irodának, nem ritka a feszültségoldó masszázs, edzőterem a munkahelyen vagy egy pihenőszoba berendezése. Elküldhetjük munkatársainkat wellness hétvégékre, szervezhetünk outdoor programokat is. Mindezek mellett vagy helyett alkalmazhatunk kifejezetten stresszkezelésre fókuszáló tréninget is. A kérdés csak az, hogy a tréning, mint műfaj, hogyan segíthet a stressz oldásában?

A különféle csapatépítő programok igen jó stresszkezelő eszközök lehetnek, kifejezetten igaz ez a professzionálisan felépített outdoor tréningekre. Egy ilyen program során mindazok a feszültségek, melyek például a munkahelyi konfliktusokból erednek, előkerülhetnek. Nagyon erős az egymásra utaltság, szükségünk lehet olyan kollégák segítségére, akikkel például nem szívesen dolgozunk együtt. Láthatjuk más élethelyzetben a kollégákat, vezetőket, emberibbé válnak számunkra, ezáltal is oldódik a feszültség.

Az outdoor tréningek célja nem feltétlenül a stresszkezelés, de a stressz szituációk megjelenhetnek egy teljesen más helyzetben, ahol könnyebb lehet a megoldásuk, mint a hétköznapokban. Elsősorban a személyközi kommunikációból eredő stressz, ami csökkenhet, ugyanakkor magának a programnak is lehet egy általános stresszcsökkentő hatása azáltal, hogy kiszakít a hétköznapokból és egy teljesen újszerű helyzetbe állít.

Ritkább az az eset, amikor kifejezetten stresszkezeléssel foglalkozó tréning lehetősége merül fel. Míg egy outdoor programot általában nagyobb csoportnak, egész vállalati egységeknek szervezünk, a stresszkezelés tréning nem feltétlenül az a műfaj, ami egy általános megoldás lehet. Először érdemes a stresszforrásainkat áttekintenünk, mielőtt tréninggel kezdenénk foglalkozni. Amennyiben van egy meghatározható erős stresszforrás, ami sokakat érint, hasznos lehet egy kiterjedtebb tréningben gondolkodnunk. Ilyen lehet például, amikor a vállalat életében nagy változás várható, akár felvásárlás, akár leépítés. Ebben az esetben a tréningünk nem kifejezetten csak a stresszkezelésről kell, hogy szóljon, hanem az adott szituációt érdemes a vezetőkkel vagy akár beosztotti szinteken is feldolgozni. Elképzelhető, hogy egy workshopos megoldás is hasznos lehet, vagy a tréningnek egy interaktív változata, ahol a résztvevőknek van lehetősége folyamatosan hozzátenni elképzeléseiket vagy éppen félelmeiket.

Stressz okozói lehetnek a különféle munkahelyi konfliktusok is. Amennyiben egy vezető vagy éppen felsővezető okozza a stresszt beosztottjaiban, megoldás lehet az adott szervezeti egységeknek tréninget szervezni. A tréning ebben az esetben sem pusztán stresszkezelés, hanem sokkal inkább konfliktuskezelés, csapatépítés fűszerezve stresszkezeléssel. A konfliktusokat azonban nem feltétlenül kezeljük tréninggel, sokszor a személyre szóló megoldások célravezetőbbek. Vezetői szinteken inkább alkalmazunk coachingot vagy szupervíziót illetve a csoportos coaching is alternatíva lehet.

Gyakori stresszforrás, hogy túlterheltek vagyunk, többet vállalunk, mint amennyit el tudunk végezni, akár nem is tudjuk tartani a határidőket. Ebben az esetben érdemes megvizsgálnunk, hogy mi a tényleges probléma. Valóban stresszkezelés tréning az ideális, melynek során stresszcsökkentő technikákat sajátíthatunk el, vagy érdemesebb például egy időgazdálkodás tréningben gondolkodnunk. Akár a kettő kombinációjából is kialakíthatunk egy optimális megoldást.

Látható, hogy a stresszkezelés kérdése általában összekapcsolódik más problémakörökkel. Általában érdemes összetetten kezelni a kérdést, mert a probléma nem feltétlenül oldódna meg pusztán stresszcsökkentéssel. Lehetnek azonban olyan helyzetek, amikor érdemes a stresszkezelésre külön is figyelmet szentelnünk. Amikor azt látjuk, hogy egy munkatársunk problémája az, hogy nem tudja megfelelően kezelni a stresszes helyzeteket, helyénvaló lehet egy pusztán stresszkezeléssel foglalkozó tréning. Ilyen helyzet lehet például, amikor valaki szinte cselekvésképtelenné válik, ha valamilyen változás áll fenn a munkafolyamatban és hirtelen kell másképpen cselekedni. Előfordulhat az is, hogy nem tudja egy-egy munkatársunk megfelelően kezelni a felgyülemlett stresszt. Szélsőséges esetben üvölt és csapkod vagy éppen a másik véglet - úgy viselkedik, mintha semmi sem történt volna, nem képes kiengedni a gőzt.

A stresszkezelés tréning önmagában tehát elsősorban olyan munkatársaknak lehet érdekes, akiknek a stresszkezelés technikájával van problémájuk. Ilyen módon inkább egy-egy személyt érint, minthogy csoportos tréninget lenne érdemes szervezni vállalati szinten. Inkább különféle nyílt tréningekben gondolkodhatunk, melyet érdemes személyre szabottan kiválasztani. Lesznek olyan munkatársak, akiknek az a leghatékonyabb, ha kognitív szinten megtanulják feldolgozni a stresszes helyzeteket. Nekik olyan tréninget érdemes választani, ahol kognitív technikákat tanulhatnak és szerepgyakorlatokon keresztül minél több stresszes szituációban kipróbálhatják magukat. Másoknak azzal van problémájuk, hogy képtelenek lassítani, teljes fordulatszámmal pörögnek. Számukra találhatunk olyan tréninget, ahol relaxációs technikákat is tanulnak amellett, hogy feldolgozzák a stresszes szituációkat.

A stresszkezelés tréning során érdemes az elméleti részre is figyelnünk. Fontos, hogy azok a kollégák, akiknek problémát okoz a stresszes szituációk feldolgozása, tisztában legyenek például a stresszben rejlő pozitív lehetőségek kiaknázásával. Igaz ugyanakkor, mint általában a tréningek esetében, hogy az elméleti rész lehetőleg a tréning időtartamának egyharmadánál ne legyen több, hiszen a gyakorlaton van a hangsúly.

Érdemes külön megemlíteni a vezetői munkából fakadó stresszt és annak kezelését. Különösen igaz lehet ez újdonsült vezetőknél, illetve amikor megváltozik a vezető feladatköre, új kihívások előtt áll. Vezetői stresszkezelésnél kiemelt szerepe van a coachingnak, viszont újdonsült vezetőknek ajánlatos valamilyen vezetőképző programot, tréninget is terveznünk, melynek fontos részét kell hogy képezze a vezetői munkából fakadó stressz és annak kezelése.

A stresszkezelés tréningnek van helye a tréningpalettán, azonban leginkább nem mint önálló típusnak, hanem például a konfliktuskezelés vagy a vezetőképzés szerves részeként.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mire figyeljünk a külföldi vendégmunkások beillesztésénél?

A harmadik országbeli munkavállalók beillesztése, a kulturális különbözőségek kezelése, kihívásokkal teli folyamat lehet. Hódosi Zoltán két... Teljes cikk

Az üzleti gondolkodás fejlesztése a HR-ben

Az HR és az üzleti gondolkodás összekapcsolása kiemelkedő fontosságú a vállalatok sikere szempontjából. A humán erőforrás szakembernek ugyanakkor... Teljes cikk

Net-Coach ösztöndíjas felnőttképzést indít tavasztól az NMHH

Új felnőttképzési program indul tavasztól a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) együttműködésében. Teljes cikk