kapubanner for mobile
Megjelent: 3 hete

"Szellemállásoktól" hemzsegnek az állásportálok - de mi értelme a kamu álláshirdetéseknek?

A munkáltatók olyan látszólag nyitott pozíciókat hirdetnek meg az állásportálokon vagy börzéken, amelyeket soha nem is akartak betölteni. Mi hasznuk van ebből? Mit veszíthetnek a munkáltatók, és miért járnak ezzel rosszul az álláskeresők?

images

A bbc.com írása szerint a gazdasági hatások, elbocsátások miatt a munkaerőpiac egyre szűkül és a nyitott pozíciók száma is csökkenni látszik. Ráadásul a nyitott pozíciók között gyakran tűnik fel egy olyan címke, hogy "30+ nappal ezelőtt közzétéve", ami rosszat jelenthet. Címke ide vagy oda, az álláskeresők általában ettől még nem riadnak vissza a jelentkezéstől, és feltételezik, hogy aktívan zajlik a felvételi folyamat. Az igazság ennél bonyolultabb. Ezek egy része egyszerűen még nem törölt álláshirdetés, amelyet már betöltöttek - de vannak olyanok is, amelyeket soha nem is akartak betölteni. Ezek a "szellemállások".

A szellemállások különböző változatai már régóta részei a munkaerőpiacnak. Az állásbörzék például híresek arról, hogy olyan vállalkozásokat vonzanak, amelyek pusztán promóciós céllal állítanak fel standokat, vagy tömegesen gyűjtik az önéletrajzokat, anélkül, hogy konkrét pozíciókat nyerhetnének el a jelöltek. A probléma a digitális korszakban egyre súlyosabbá vált, annak ellenére, hogy a technológiának elméletileg mindkét fél számára javítani kellene az álláskeresési folyamatot, különösen mivel az elmúlt néhány évben a gazdaság lassulásával párhuzamosan világszerte megugrott az egyes szerepkörökre pályázók száma.

A jelentkezők áradata ellenére azonban a hirdetések megdöbbentően nagy része nem vezet felvételi ajánlathoz. A Revelio Labs, egy amerikai elemző cég kimutatta, hogy 2023-ban a hirdetések több mint fele nem vezetett egyetlen jelentkező felvételéhez sem.

A Clarify Capital, egy New York-i székhelyű üzleti hitelszolgáltató 1000 toborzási vezetőt kérdezett meg, és megállapította, hogy 10-ből közel hét álláshely több mint 30 napig, 10% pedig több mint fél évig betöltetlen. A válaszadók fele arról számolt be, hogy azért tartja határozatlan ideig nyitva az álláshirdetéseket, mert "mindig nyitott az új emberekre". Több mint minden harmadik válaszadó azt mondta, hogy azért tartják aktívan a hirdetéseket, hogy a fluktuáció esetére elegendő jelentkezőt gyűjtsenek - nem pedig azért, mert a pozíciót időben be kell tölteni.

A meghirdetett pozíciók haszna több annál, minthogy önéletrajzokat gyűjtenek be általuk. Ez az employer branding része is egyben. A felvételi vezetők több mint 40%-a szerint olyan állásokat tüntetnek fel a hirdetési oldalakon, amelyeket nem próbálnak aktívan betölteni, ezzel igyekeznek azt a benyomást kelteni, hogy a vállalat növekszik. Hasonló arányban mondták, hogy az álláshirdetésekkel motiválni akarják a munkavállalókat, míg 34%-uk szerint az álláshirdetések célja a túlterhelt alkalmazottak megnyugtatása, akik esetleg további segítségben reménykednek.

"Mindenhol vannak szellemállások" - mondja Geoffrey Scott, a Resume Genius nevű amerikai cég vezető tartalommenedzsere és toborzási vezetője. "Csak az Egyesült Államokban 1,7 millió potenciális szellemállást fedeztünk fel a LinkedInen" - mondja Scott. Az Egyesült Királyságban a StandOut CV, egy londoni székhelyű, karrierforrásokat kínáló vállalat 2023-ban az álláshirdetések több mint egyharmadát találta szellemállásoknak, amelyeket mind 30 napnál régebben közzétett hirdetésként tüntettek fel a portálokon.

Nagy időrablás

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy nem minden szellemmunkának tűnő hirdetés az is. "Nem hiszem, hogy széles körben elterjedt gyakorlat lenne, hogy a vállalatok olyan állásokat hirdetnek, amelyeket nem szándékoznak betölteni" - mondja Annette Garsteck, amerikai karrier-tanácsadó. Az is lehet, hogy a felvételi erőforrások hiánya és a szerepkörönként elképesztő mennyiségű jelentkező miatt nem tud gyorsan haladni a felvételi folyamat.

Mindazonáltal, akár szellemállásokról van szó, akár nem, az eredmény ugyanaz: az álláskeresők végül elkedvetlenednek, kiégnek és feladják.

"A szellemhirdetések nagy időveszteséget okoznak az álláskeresők számára" - mondja Scott. "Egyetlen álláspályázat kitöltése több órát is igénybe vehet, mivel egy komoly pályázó időt szán arra, hogy utánanézzen a vállalatnak, személyre szabja önéletrajzát és kísérőlevelét.”

A piac miatt - és annak ellenére, hogy ez sok áldozatot követelhet - egyes jelöltek továbbra is a lehető legtöbb pályázatot küldik ki, remélve, hogy választ kapnak. Más álláskeresők azt mondják, hogy a rengeteg szellemállás miatt változtattak stratégiájukon és már csak a „biztosnak tűnő” hirdetésekre jelentkeznek.

A szellemállások lehetőséget adhatnak a munkáltatóknak arra, hogy rövid távon erősítsék imázsukat és önéletrajzokat gyűjtsenek, de az előny nem biztos, hogy tartós. Egy potenciális munkavállaló ki is ábrándulhat egy olyan cégből, mely válaszra sem méltatta, és ezzel a cég is veszíthet.

Miért fukarkodnak a munkáltatók az állásinterjún adott visszajelzésekkel? - olvassa el korábbi cikkünk!

fotó: freepik

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Németország kinyitotta álláspiacát a szakképzettek előtt

Tavaly novemberben lépett hatályba - egyes rendelkezései idén fognak - az új német szakképzett bevándorlásról szóló törvény, amely jelentősen... Teljes cikk

"Szellemállásoktól" hemzsegnek az állásportálok - de mi értelme a kamu álláshirdetéseknek?

A munkáltatók olyan látszólag nyitott pozíciókat hirdetnek meg az állásportálokon vagy börzéken, amelyeket soha nem is akartak betölteni. Mi... Teljes cikk

Így áll a munkaerőpiac 2024-ben: hány jelentkezést nyújt be egy átlagos álláskereső?

A jelentkezők többsége legalább kettő, de maximum öt helyre adja be egyszerre az önéletrajzát – többek között ez derült ki az 55. Műegyetemi... Teljes cikk