kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 1 éve

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető: Bertalan Imre, OTP Csoport

Felhatalmazó vezetőnek tartja magát Bertalan Imre, aki portálunk júniusban megjelent, “A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető” listáján is szerepel. Magyarországon több mint 10 000 munkavállalóért felel, döntéseinek csoport szinten 40 000 munkavállalóra van hatása. Bankszakmai háttere is szerepet játszott abban, hogy a HR az OTP-nél stratégiai szinten helyezkedik el. Az OTP Csoportnál az idei évben a munkaköri rendszer megújítása, a digitális HR szolgáltatások fejlesztése, az utódlási program újragondolása és az egyes szervezeti transzformációk HR támogatása áll a fókuszban.

Bertalan Imre OTP Csoport-

A HR Portál június 13-án közölte több hónapos kutatási eredménye alapján összeállt, Magyarországon ebben a témában még nem publikált listáját. 20 szempont alapján, számos iparági szakértő és a szakportál 19 éves tapasztalata alapján összeállította a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető toplistáját. (A névsorról és a módszertanról bővebben a cikkben.)

Bertalan Imre a magyar és a régióban működő OTP bank/leánybankok HR tevékenységének első számú vezetője. Magyarországon összesen 10 252 munkavállalóért (ebből 5641 a központban) felel, a HR csapata pedig 143 szakemberből áll. Döntései Magyarországon kívül még 10 országban - összesen 40 ezer munkavállalónál - éreztetik hatásukat. Közgazdász végzettségű, a bankszakmából váltott a HR-re. Korábban dolgozott több magyarországi bankban, különböző szakmai területeken. 2010-ben évben csatlakozott az OTP-hez. Hét éven át volt a szerbiai leányvállalat vezetője, majd 2017-ben vette át az OTP Csoport HR divíziójának vezetését.

Mire különösen büszke mostani cégénél HR vezetőként?

Elsősorban a csapatomra. Az elmúlt években sikerült az együttműködésünket mind házon belül, mind az üzleti területekkel teljesen új alapokra helyeznünk. Igazi partnerséget sikerült kialakítanunk mindenkivel, így támogatásunkra már a stratégiai döntések kidolgozásakor számítanak. 

Milyen vezetőnek tartja magát? Milyen értékek mentén dolgozik?

Felhatalmazónak. Szerencsés vagyok, mert egy olyan csapat áll mellettem, akik képesek és akarnak is élni ezzel a felhatalmazással, a meghatározott céljaink, prioritásaink megvalósításában. Kreatívak és profik. Emellett a mindennapokban igyekszem fair és empatikus lenni. Nekem elsősorban bankszakmai tapasztalatom van, és igyekszem ezt a tudást is érvényesíteni a HR terület működtetése, a célok meghatározása során.

Milyen tervei vannak cégénél HR vezetőként a következő hónapokra?

Minden évben meghatározunk hazai és nemzetközi HR prioritásokat amelyek köré szervezzük a munkánkat. Az idei évben a munkaköri rendszerünk megújítása, a digitális HR szolgáltatásaink fejlesztése, utódlási program újragondolása és az egyes szervezeti transzformációk HR támogatása áll a fókuszban. Nem kis feladatot vállaltunk tehát, de a végrehajtás folyamatos.

Mi az, amiben a HR szakmának változnia kellene? Mely területre kellene jobban koncentrálni?

Üzleti szempontból a képességeink folyamatos fejlesztése mellett a tehetségek megtartása és bevonzása lehet érdekes a vállalatok esetében. Olyan értékajánlat kialakítása lehet a cél, ami erre a lehető legalkalmasabb, mindezt úgy, hogy a cégek versenyképessége és fenntarthatósága egyszerre érvényesüljön. Ez nem könnyű feladat, ami már látszik, hogy ezt nem lehet silókban megoldani, számos szakterületnek kell együttműködnie annak érdekében, hogy sikerre tudjuk vinni a terveinket.

Mi volt a legmeglepőbb/ legnagyobb hatású/ emlékezetes visszajelzés, amit kapott akár munkavállalótól, kollégától vagy vezetőtől?

Ami talán a leginkább megmaradt bennem visszajelzésként az így hangzott: „Ez a dolog úgy süllyedt el a feledés mocsarában, hogy nem is csobbant.”

Eddig megjelent interjúink a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető listáról:

  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek